Jogerősen elrendelték a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyeletét

2019.11.18. 17:07

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának tájékoztatása szerint jogerősen elrendelték a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyeletét, engedély nélkül nem hagyhatja el a számára kijelölt lakást.

A törvényszék másodfokon helybenhagyta azt az elsőfokú végzést, amelyben a Budai Központi Kerületi Bíróság megszüntette a Viking Sigyn ukrán kapitányának letartóztatását és kényszerintézkedésként,

nyomkövető eszköz alkalmazásával bűnügyi felügyeletét rendelte el.

A férfi a számára kijelölt lakást engedély nélkül nem hagyhatja el.

A Fővárosi Törvényszék szerint az elsőfokú bíróság végzése törvényes és megalapozott, indokai helytállóak.

Az ügyben a nyomozás befejeződött, a bizonyítékokat összegyűjtötték, és hamarosan vádemelés történhet, így nem áll fenn a bizonyítás befolyásolásának lehetősége.

„A korábban hivatkozott elsődleges szaktanácsadói véleménnyel ellentétben a férfi nem semmisített meg elektronikus adatokat, így nem törekedett a bizonyítás megnehezítésére" - ismertették.

A május 29-i dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányaForrás: MTI/Mónus Márton

Május 29-én süllyedt el a Hableány sétahajó Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták a hatóságok, egyet még keresnek.

Az ukrán kapitányt, Jurij C.-t vízi közlekedés - halálos tömegszerencsétlenséget okozó - gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsították meg.