Nyomoznak Soros György ellen a Brexit-ellenes kampány finanszírozása miatt

Soros György
George Soros, Founder and Chairman of the Open Society Foundations arrives for a meeting in Brussels, on April 27, 2017. - Meeting will mainly focus on situation in Hungary, including legislative measures that could force the closure of the Central European University in Budapest. (Photo by OLIVIER HOSLET / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Nyomozást rendeltek el az Egyesült Királyságban a bevándorláspárti milliárdos, Soros György ellen. A brit hatóságok azt feltételezik, hogy Soros nagy összeggel támogatta a Brexit-megállapodás létrejöttét, illetve jelentős pénzösszeget fektetett be annak érdekében, hogy megbuktassa Boris Johnson Bexit-párti konzervatív kormányfőt – írja a Tűzfalcsoport nevű tényfeltáró blog brit forrásokra hivatkozó riportjában.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról már az Origo is beszámolt, a bevándorláspárti Soros György a 2017. júniusi brit parlamenti választások óta 400 ezer fontot (körülbelül 140 millió forint) költött a brexit-ellenes kampányra.

Soros György Forrás: AFP/Olivier Hoslet

Soros célja az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének a megakadályozása, ennek érdekében pedig egy új választás kiírása. A Brexit-ellenes kampány vezetője - a rendelkezésre álló információk szerint - az a volt ENSZ-főtitkárhelyettesként is dolgozó Mark Malloch Brown, aki korábban miniszteri tisztséget is betöltött.

Az egykori munkáspárti politikus Brown

a kilencvenes évek elején a Refugees International-nél is tevékenykedett, amely a Soros Bosznia Tanácsadó Bizottság részeként működött (1993–94).

A Tűzfalcsoport felhívta rá a figyelmet, hogy a Konzervatív Párt feljelentése nyomán

nyomozást rendelt el az ügyészség Soros György ellen,

mivel azt feltételezik, hogy nagy összeggel támogatta egy számára kedvező brexit-megállapodás létrejöttét, valamint azt, hogy buktassák meg Boris Johnson konzervatív és brexit-párti miniszterelnököt.

Soros, akit világszerte arról ismernek, hogy „az az ember, aki tönkretette Anglia bankjait", megközelítőleg 3 millió fontot fektet be alapítványán keresztül a brexit-ellenes kampányba.

Soros Nyílt Társadalom Alapítványa számos Brüsszel-párti csoportnak küldött anyagi támogatást, ezek közül a legfontosabb a Best for Britain (BfB).

A Best for Britain egy olyan weboldalt szerkesztett, ami elmagyarázza a választópolgároknak, hogyan kell taktikai úton szavazni a december 12-i parlamenti választáson az EU-ban való maradást támogató jelöltekre, a liberális demokratákra, a zöldekre és a szélsőbalos walesi szeparatistákra.

Amennyiben a brit baloldal taktikai alapon sikeresen voksolna, az azt eredményezné, hogy

Boris Johnson kormányfő elvesztené az alsóházi többségét.

Boris Johnson Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A weboldal szerkesztői természetesen kötődnek a liberális demokratákhoz, a zöldekhez és a walesi szeparatista, radikális baloldali Plaid Cymru párthoz. A zöldek és a liberálisok aláírtak egy megállapodást, amely az Unite to Remain nevet viseli, és ennek keretében dolgozták ki a taktikai szavazás részleteit.

Közismert, hogy Soros György jelentős

vagyongyarapítási tevékenysége 1992-ben, az Egyesült Királyságban kezdődött, az úgynevezett fekete szerdai eseményekkel, amikor megshortolta a fontot.

Soros elmondása alapján, mély szeretete az Egyesült Királyság iránt - amely ország befogadta őt 1947-ben - arra készteti, hogy egy olyan – szerinte - tragikus hiba ellen kampányoljon, mint amilyen a Brexit.

Nemrégiben a bevándorláspárti milliárdos közölte, hogy a Brexit-ellenes tevékenységekhez nyújtott pénzeszközeit „nem partizán- vagy választási célokra használták fel, hanem a célja a brit közvélemény oktatása."

2017 óta a BfB 2,7 millió fontot kapott a Nyílt Társadalom Alapítványtól.

Az alapítvány londoni fiókjának számláján, ami egy irodaházat oszt meg a Westminsterben más Brexit-ellenes szervezetekkel, köztük az Open Britain és az Európa Mozgalommal.

A Facebooknak nagy szerepe van a választási kampányban, ezért 2018. októbere óta a BfB a hirdetésekre 613 ezer fontot költött.

A BfB-höz kötődő, taktikai szavazásra buzdító applikáció, a GetVoting.org azt jelzi előre, hogy

ha a brit választók 30 százaléka taktikusan szavaz, akkor megakadályozzák, hogy a konzervatívok többséget szerezzenek az Egyesült Királyság alsóházában.

Az Unite to Remain csoport vezetője, Heidi Allen véleménye alapján, 44 helyen esélyesek a jelöltjeik.

Ms. Allen szerint „a modern brit politikai életben példa nélküli az ilyen jellegű megállapodás".

Andrew Percy - aki 2010 óta az Egyesült Királyság parlamentjének a konzervatív párti tagja - azt mondta:

„A szabályok világosak: az ilyen mértékű külföldi adományokat nem lehet választási kampányra költeni" - fűzte hozzá Percy.

„Szükségünk van tisztességes és egyenlő versenyfeltételekre - és ez azt jelenti, hogy biztosítani kell, hogy a brit nép demokratikus akaratának megtévesztését célzó hardcore csoportok ne szolgáljanak a tengerentúli pénzzel az ország választásainak befolyásolására" - zárta az egyértelműen Soros György beavatkozására utaló felszólalását a konzervatív parlamenti képviselő.