Összeomlott egy függőhíd Franciaországban, meghalt egy tizenöt éves lány - videó

Toulouse, híd, összeomlott
Vágólapra másolva!
Meghalt egy tizenöt éves lány a franciaországi Toulouse városától északra, amikor összeomlott egy függőhíd hétfő reggel. További egy embert keresnek, továbbá két tűzoltó is súlyosan megsérült.
Vágólapra másolva!

A katasztrófavédelem nagy erőkel, nagyjából nyolcvan emberrel vett részt a mentésben, búvárfeleszeléssel ellátva őket, illetve három helikoptert is bevetettek.

Dominique Alzéari, toulouse-i ügyész tájékoztatása szerint az eltűnt személy annak a teherautónak a sofőrje, amelynek

a hídra érkezésekor leszakadt a maximum 19 tonnás járművek áthaladására engedélyezett építmény.

Mentőalakulatok tagjai túlélők után kutatnak a Tarn folyón, miután leszakadt egy híd Mirepoix-sur-Tarn településnél, Toulouse városától északra 2019. november 18-án. Forrás: MTI/EPA/Frederic Scheiber

A baleset pillanatában egy szemből érkező Renault Clio típusú autót vezető nő ki tudott úszni a partra és ki tudták menteni,

a 15 éves lányát azonban holtan találták meg a folyóban

- mondtaaz ügyész.
A nyomozók jelenleg a teherautó sofőrjét keresik, valamint azt ellenőrzik, hogy volt-e egy további jármű a hídon a baleset pillanatában, ami az ügyész szerint nem valószínű.

A Tarn ezen a helyen több mint húsz méter mély és 100 méteres szélességű.

Az egyik helyszíni képen az látszik, ahogy egy mentő csapat egy kisebb csónakról próbál elérni egy majdnem teljesen elsüllyedt autót.

Az első hírek arról szóltak, hogy egy harmadik jármű is áthaladt a hídon, amikor az leszakadt, s annak utasai feltehetően a folyóba vesztek.

Az 1931-ben épült híd Mirepoix-sur-Tarn és Bessieres településeket köti össze, Tolulouse városától kb. harminc kilométerre. Az egyik hírportál arról számolt be, hogy egy,

a súlyhatárt átlépő teherautó akart átkelni a hídon

-írja a Sky News.

null

null

A helyi tűzoltóság egyik vezetője, Etienne Guyot elmondta, hogy négy embert sikerült kimenteni, de több embert is keresnek még.

Egy helyi szemtanú, aki mintegy százötven méterre lakik a hídtól, azt mondta, mintha egy mennydörgést hallottak volna. Amikor kiment a házból, látta az összedőlt hidat és egy autót, mely félig volt a Tarn folyóban - olvasható a Mirror oldalán.

Francia lapértesülések szerint egy kamion a megengedettnél nagyobb súllyal hajtott fel a hídra, ami nem bírta el a terhelést. Forrás: MTI/EPA/Frederic Scheiber

A százötven méter hosszú híd egy népszerű turisztikai régióban fekszik

és súlykorlátozással volt ellátva.

A fémszerkezetű függőhíd 2017-es részletes átvizsgáláskor nem találtak semmilyen strukturális problémát az illetékes hatóságok szerint. A legutóbb ellenőrzést 2018 decemberben végezték.

A prefektúra azt közölte, hogy a balesetben egy ember meghalt, három személyt pedig súlyos sérülésekkel kórházba szállították, köztük

olyan szemtanúkat is, akik a bajba került embereken próbáltak meg segíteni, közülük ketten tűzoltók.

A 2018. augusztus 14-én az olaszországi Genovában összeomlott híd 43 áldozatot követelő katasztrófáját követően a francia szenátus egyik bizottsága jelentést készített a franciaországi hidak biztonsági állapotáról, amely

Hervé Maurey bizottsági elnök szerint "valós veszélyt" állapított meg.

Szerinte az alapvető probléma, hogy nem ismert a hidak állapota Franciaországban. A jelentés egyébként Marshall-segélyt kért a tragédia elkerülése céljából. A most leszakadt függőhíd ugyanakkor a helyi hatóságok szerint nem szerepelt a biztonsági okokból érzékeny építmények listáján, és semmilyen különösebb ellenőrzést nem igényelt.