Rendőrök után betegesen kémkedő fiatal nőt fogtak el a rendőrök a párizsi anarchista tombolás után

sárgamellényes
tüntetés
Párizs
Alphonse Juin
A tüntetők által épített lángoló barikád Alphonse Juin megrongált szobránál.
Vágólapra másolva!
Kiemelt veszélyességű bűnözőként, úgynevezett "S kategóriásként" tartják nyilván a hatóságok azt a szélsőbalodali, 21 éves nőt, aki anarchista társaival együtt meggyalázta és megrongálta a második világháborús hős tábornok, Alphonse Juin szobrát. Azokat a bűnözőket tartják kiemelt veszélyességűnek Franciaországban, akiknek közük van az iszlám terrorizmushoz vagy azok elkövetőihez, vagy kiemelt veszélyt jelentenek a közrendre. A sárgamellényes tüntetéssorozat kezdetének első évfordulóján, hétvégén ismét feldúlták Párizst, elsősorban a tüntetők közé keveredő szélsőbaloldali anarchisták. A demonstrációk Macron kegyetlen és szociálisan érzéketlen gazdaságpolitikája ellen indultak tavaly novemberben. Ezen a hétvégén egyébként azért nincs sárgamellényes tüntetés, mert feministák próbálják elfoglalni Párizst, sokan pedig a december 5-i országosnak ígért francia sztrájkra készülnek.
Vágólapra másolva!

Megírtuk, a sárgamellényesek közé beférkőzött szélsőbaloldali anarchisták ismét törtek-zúztak Párizsban, a város egyik központi részén, a Place d'Italie környékén szabályos utcai harcok voltak köztük és a rendőrök között.

Anarchisták szétverték a második világháborús hős tábornok, Alphonse Juin szobrát, amely egész Franciaországban óriási felháborodást váltott ki. A nemzeti hősként ünnepelt Juin az egyetlen második világháborús tábornok, aki még életében megkapta a Franciaország marsallja kitüntetést, ami a legnagyobb francia katonai kitüntetés.

A Les Valeurs Actuelles konzervatív hetilap internetes kiadása szerint a nemzeti emlékmű szétverésekor vették őrizetbe a 21 éves nőt is, akit már ismertek és régóta körözték a rendőrök. A Facebook-on álnéven regisztrált és egy rendőrellenes angol mozaikszót használt: „Marie ACAB" (All Cops Are Bastard, magyarul minden zsaru egy rohadék). Belső rendőrségi forrásokra hivatkozva a Le Point hetilap arról írt, hogy a nő rendkívül agresszív volt, amikor a rendőrök elfogták.

Motorokat gyújt fel egy tüntető a Place d'Italie közelében. Forrás: Hans Lucas/Marie Magnin / Hans Lucas/Marie Magnin

A szélsőbaloldali mozgalomhoz tartozó nő

hónapok óta folyamatosan járta Franciaországot és rendőrök után kémkedett egész beteges alapossággal és gyűjtött róluk információkat.

Okostelefonjával felvételeket készített rendőri intézkedésekről, módszeresen figyelt rendőrkapitányságokat, titokban rögzített videókat, készített fényképeket a rendőrségi alkalmazottakról. Felvette azt, hogy mikor érkeztek az örsre, mikor mentek haza, sőt, kocsijuk rendszámát is nyilvánosságra hozta.

Szintén rendőrségi források szerint legalább egy rendőrt egészen a házáig követett, megfigyelte és felírta a címét is.

Tüntetők egy bank kirakatát törik be a Place d'Italie közelében. Forrás: Hans Lucas/Marie Magnin / Hans Lucas/Marie Magnin

Legutóbb Versailles-ban hallgatták ki a magát diáknak kiadó nőt, akkor is rendőrökről gyűjtött információkat. A hírszerzés szerint egy másik Facebook profilon megosztotta a rendőrökről készített felvételeit, sőt, egy felhívást is közzétett, amelyben azt írta,

A nőt egyébként még a héten - sokak megdöbbenésére - kiengedték.