Az Afrikából kiinduló tömeges migrációs hullámokat a jövőben csak úgy lehet megelőzni, ha kellő fejlesztési támogatást biztosítanak az afrikai országoknak, hogy azok helyben tudják tartani lakosaikat - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-vel, miután fogadta Elly Tumwine ugandai belbiztonsági minisztert.

A tárcavezető kiemelte: Magyarország a saját adottságainak és képességeinek megfelelően meg is teszi a magáét.

Elly Tumwine ugandai belbiztonsági miniszter (b3) és Szijjártó Péter miniszter (j3) tárgyal Budapesten, a minisztériumban 2019. november 18-ánForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Idén egy 5,16 milliárd forintos gazdaságfejlesztési együttműködési programot indítottak Ugandában, ezzel támogatást biztosítanak az afrikai ország biztonságának és gazdaságának fejlesztéséhez. Továbbá magyar cégek kiberbiztonsági központot hoznak létre, kiépítik a biometrikus személyazonosító rendszert és víztisztító művet létesítenek az egyik menekülttáborában - sorolta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter miniszter (j) fogadja Elly Tumwine ugandai belbiztonsági minisztert Budapesten, a minisztériumbanForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja egyértelmű, a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt kell idehozni. Amennyiben az ENSZ és az Európai Bizottság is így tenne, akkor cselekedne helyesen - fogalmazott a külügyminiszter.