Az Angliában megtalált, bolgár rendszámú, de vietnámi állampolgárok holttesteinek hazaszállítását a gyászoló családoknak kell fizetni. A vietnámi hatóságok csak a reptértől a lakóhelyig tartó út költségeihez nyújthatnak támogatást.

A gyászoló családoknak kell fedezniük az Angliában, a bolgár rendszámú kamion hűtőkonténerében talált holttestek hazaszállításának költségeit - közölte kedden Bui Huy Cuong, Ha Tinh vietnámi tartomány egyik körzeti elöljárója, tolmácsolva az illetékes hatóságok döntését.

A bolgár kamionban talált 39 áldozat közül tízen ebből a tartományból valók.

A múlt héten olyan hírek láttak napvilágot, hogy a holttestek hazaszállítása azért késik, mert zavar támadt akörül, hogy a brit vagy a vietnami kormánynak vagy pedig hozzátartozóknak kell kifizetniük a holttestek, illetve hamvak hazaszállítási költségeit.

Bui Huy Cuong leszögezte, hogy a tartományi kormány döntése egyértelmű, ez a hozzátartozókra hárul, a vietnámi hatóságok csupán a reptértől a lakóhelyig tartó út költségeihez nyújthatnak támogatást.

Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Tayfun Salci

A 39 holttestet október 22-én hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében. A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő közeli Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből.

A kamionszerelvény Scania típusú, Bulgáriában bejegyzett nyerges vontatója Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit Purfleet kikötőjében.

A kamion sofőrje, a 25 éves, északír Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén vádat emeltek.

Robinson november 25-én áll a londoni központi büntetőbíróság elé.

A brit vádhatóság szerint az ügy mögött egy olyan globális hálózat áll, amely jelentős számú illegális bevándorló Nagy-Britanniába csempészését szervezi, és ennek tagja a kamionsofőr is.