Helyrehozhatatlan károkat okozott a víz a velencei Szent Márk-székesegyházban

Velence, 2019. november 17. Vízben áll a velencei Szent Márk tér 2019. november 17-én, amikor ismét 150 centiméter fölött tetőzött a dagály, és a szigetváros 70 százaléka víz alá került. Az utóbbi napok heves esőzései nyomán 187 centiméteres, rekord magasságú tengervíz öntötte el az északolasz várost, ahol továbbra is a legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben a tengerár miatt. MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola
Vágólapra másolva!
A világhírű velencei Szent Márk-székesegyház egyes elemeiben végzetes károkat okozott a sós tengervíz.
Vágólapra másolva!

A tengerár súlyos károkat okozott a város egyik jelképének számító Szent Márk-székesegyház mozaikpadlójában: az épület bal oldalán, a bejárat közelében a 13. századi, stilizált pávát ábrázoló mozaik kockái kiestek – idézte az Il Gazzettino Carlo Alberto Tesserint, a műemléket fenntartó szervezet vezetőjét.

– mondta el.

A Szent Márk tér 2019. november 17-én Forrás: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

A mozaikok még menthetők, de a márványoszlopok lábazatának némelyike annyira megtöredezett, hogy menthetetlen, ki kell cserélni Pierpaolo Campostrini, az alapítvány egy másik munkatársa szerint.

A károkat csak akkor lehet majd teljesen felmérni, ha már minden megszáradt, ami több hónapig is eltarthat.

A tengeri só "lassú, de könyörtelen" – mondta Campostrini.

A helyreállítás eurómilliókba fog kerülni a fenntartók szerint, Campostrini az azonnali takarítás költségeit 5 millió euróra (1,6 milliárd forint) becsülte. A károk felmérését a szakértők még nem fejezték be.

A Szent Márk-székesegyház elöntött előcsarnoka 2019. november 13-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

Velence november 12. óta küzd rendkívüli árhullámmal, amely akkor elérte a 187 centiméteres magasságot. Ezt a mindenkori második legmagasabb vízszintként tartják számon az 1966-os nagy áradáskor mért 194 centiméter mögött. Rendkívülinek számít az is, hogy

az árszint majdnem egy héten át minden nap meghaladta a tél elején megszokott 140 centiméteres felső határt.

A város egyik legalacsonyabb pontjaként ismert Szent Márk teret és a székesegyházat is elöntötte az ár, a kripta teljesen víz alá került.