Legyőzték az Iszlám Államot az afganisztáni Nangarharban

2019.11.19. 20:35

Asraf Gáni afgán elnök kedden bejelentette, hogy győzelmet arattak az Iszlám Állam felett a terrorszervezet afganisztáni fellegvárának számító Nangarhar tartományban.

"Ki tudta volna elképzelni egy évvel ezelőtt, hogy egy napon itt fogunk hálát adni a mindenhatónak az Iszlám Állam legyőzéséért Nangarharban?" – fogalmazott Asraf Gáni afgán elnök a keleti tartományban tett látogatása során.

Gáni leszögezte, hogy a dzsihadisták által uralt területek felszabadítása nem lett volna lehetséges a szélsőségesek elleni harcban a biztonsági erőkhöz csatlakozó helyi lakosok részvétele nélkül. A mai napon az Iszlám Államot legyőzték– tette hozzá az elnök, aki gratulált a biztonsági erőknek és a tartományi lakosoknak ezért.

Felszerelik és több támogatással látják el azokat a helyi csoportokat, amelyek az Iszlám Állam ellen harcoló milíciák részét képezték. A dzsihadista szervezet 2015-ben jelent meg Afganisztánban, és jelenleg is aktív az országban, például a szomszédos Kunár tartományban.

Az afgán biztonsági erők az elmúlt három évben fokozták a szárazföldi és légi műveleteiket az Iszlám Állam ellen, és fokozatosan jelentették be a települések felszabadítását a művelet során, amelyekben a dzsihadista szervezet harcosainak százai haltak meg.

A nangarhari kormányzó hivatala közleménye szerint az "Iszlám Állam gerincét ért csapásban" 243 harcos, 625 nő és gyerek adta meg magát a katonai műveletek miatt. A helyi kormány adatai szerint a harcosok között vannak pakisztáni, iráni, tádzsikisztáni, azerbajdzsáni, kazahsztáni, üzbegisztáni származású, valamint a Maldív-szigetekről származó emberek is.

Gáni elmondta, hogy párbeszédet folytatnak a harcosok származási országával a dzsihadisták jövőjét illetően. Míg a harcosok sorsa el nem dől, az afgán kormány fedezi családtagjaik szükségleteit. "A gyerekeikkel és feleségeikkel az afgán kultúra és hagyomány szellemében fognak bánni" – fogalmazott.

Az afgán államfő egyúttal fogadkozott, hogy folytatják a hadműveleteket Nangarharban a tartomány számos települését ellenőrző tálibok ellen. Az Iszlám Állam felszámolása nem jelenti azt, hogy meghagyjuk a terepet a táliboknak – mondta.

Az afganisztáni Iszlám Állam számos, a leghalálosabbnak számító öngyilkos merényletben volt érintett Nangarharban az elmúlt években, többségében civilek ellen.