Füst borítja Sydneyt a bozóttüzek miatt

2019.11.19. 11:03

A hetek óta tartó bozóttűz már Sydneyben is érezteti hatását, a szél masszív füstfelhőt terelt kedd reggelre a város fölé. A tüzeket több mint ezer tűzoltó próbálja megfékezni, egyelőre kevés sikerrel, ráadásul az időjárás sem nekik kedvez. A hatóságok most arra kérik a lakosokat, főleg a légúti betegségben érintetteket, hogy inkább maradjanak otthon - írja a The Guardian. 

Minta ahogy a témában korábban az Origo is megírta, hetek óta, több tucat helyen lángol a bozótos Új-Dél Wales államban, amit mindhiába próbált megfékezni több mint 1000 tűzoltó. A szél a füstöt Sydney felé terelte, így a hatóságok arra kérték a lakosokat, hogy aki teheti, maradjon otthon.

A Teh Guardian szerint több mint 50 helyen keletkezett tűz, ami miatt eddig hat ember meghalt, és 530 ház megsemmisült, de még mindig több száz otthon van veszélyben.

Bozóttűz füstje lengi be a Sydney-i Operaházat 2019. november 19-énForrás: MTI/AAP/Joel Carrett

A következő hetekben is száraz marad a térség időjárása, ami megnehezíti a tűzoltók munkáját, valamint Sydney felett is nagy valószínűségggel megmarad a füsttakaró. 

Az ország keleti partvidékén

a tüzek már mintegy egymillió hektáron pusztították el a növényzetet,  jelenleg 1,1 millió hektárnyi területen ég tűz.

 A tűz oltásához repülőgépeket is bevetnek, amelyek egyszerre több tízezer liter vizet tudnak a lángoló területre önteni.