A Migrációkutató Intézet legújabb angol nyelvű elemzésében a marokkói migrációs helyzetet tekinti át a klímaváltozás és a vízbiztonság aspektusából.

Miután 2017-ben az olasz-líbiai megállapodás nyomán drasztikusan esett a Líbia felől Európába érkezők száma, az útnak indulók egy része Marokkón keresztül igyekezett elérni a kontinenst.

Mindezt fokozza, hogy maga az ország is egyre erőteljesebben kibocsátó állammá válik. Ennek egyik fontos eleme a klímaváltozás következtében fellépő édesvíz-szűkösség, amely mind a jelentős foglalkoztatóként működő mezőgazdaság, mind a napi életvitel szempontjából komoly kihívást jelent - áll az intézet elemzésében.

Migránsok másznak át a kerítésen a marokkói tengerparton fekvő, de Spanyolországhoz tartozó Ceuta városában (illusztráció)Forrás: YouTube

Ugyanakkor az átgondolt, átfogó kormányzati fellépésnek köszönhetően ezen kihívásokat az erős kormányzattal és közigazgatással rendelkező Marokkó még képes mederben tartani. Riasztó ugyanakkor, hogy

a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek és a romló foglalkoztatási kilátások miatt egyre többen döntenek az elvándorlás mellett.

Azon afrikai országokban, ahol mindez a keretrendszer hiányzik, a klímaváltozás és következményei jóval súlyosabb problémákat okoznak. Figyelembe véve, hogy számos afrikai országban, különösen a Száhel-övezetben egyszerre van jelen a gyenge államiság, a nagyfokú társadalmi ellentét, illetve a klímaváltozás, ezek a folyamatok komoly destabilizációs tényezőként fognak működni.

A Migrációkutató Intézet angol nyelvű elemzésének teljes szövege itt érhető el.