Egy befolyásos máltai üzletember állhat az újságíró-gyilkosság mögött

2019.11.20. 11:10

A máltai rendőrség letartóztatta az ország egyik legbefolyásosabb üzletemberét szerdán Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolásával összefüggésben - mondták el névtelenül nyilatkozó források.

Yorgen Fenechet jachtján tartóztatták le a Földközi-tengeren, mindössze egy nappal azután, hogy a máltai kormány bejelentette, hogy megkegyelmez egy feltételezett összekötőnek, ha segítségével kétséget kizáróan bizonyítani tudják, hogy ki állt a gyilkosság mögött. 

Daphne Caruana GaliziaForrás: AFP/Matthew Mirabelli

Fenech egy olyan üzleti csoport igazgatója és társtulajdonosa, amely jelentős energiaipari beruházásokra kapott megrendelést 2013-ban a máltai államtól egy gázerőmű építése céljából.Az üzletember Gio nevű luxusjachtja pirkadatkor hagyta el a Vallettától nyolc kilométerre északra található Portomaso kikötőjét. A rendőrség nem sokkal később megállította a járművet, és visszafordította a kikötőbe.

2017 februárjában - mindössze nyolc hónappal azelőtt, hogy autójában felrobbantották - Caruana Galizia egy rejtélyes dubaji vállalatról írt, amelyet máltai politikusokkal hozott összefüggésbe. Azt már nem tudta kideríteni, hogy kié volt a 17 Black Kft. nevű cég. A Reuters hírügynökség később fényt derített rá, hogy Fenech a tulajdonosa.

Egy 2015 decemberében kelt elektronikus üzenet szerint - amelyre a máltai pénzügyi felügyeleti szervek bukkantak rá - a 17 Black titkos panamai cégeknek tartozott meg nem nevezett szolgáltatásokért cserébe. A szóban forgó panamai vállalatok Konrad Mizzimáltai energiaügyi miniszter és Keith Schembri miniszterelnöki kabinetfőnök tulajdonában álltak. Az e-mailben a cégek egy éven belül kétmillió dollárt (mintegy 600 millió forintot) követeltek a 17 Blacktől. Az üzenetben nem utaltak a gázerőműre, és arra sincs bizonyíték, hogy megtörtént-e a kifizetés.

Az oknyomozó újságírónővel célzott merényletben végeztek a szigetállam északi részén, Bidnija kisváros közelében.Forrás: MTI/AP/RENE ROSSIGNAUD

Schembri és Mizzi azt állította, hogy nem tudtak róla, hogy Feneché a 17 Black, és a gázerőművel kapcsolatos esetleges kifizetésekről sem rendelkeztek információval. Fenech is tagadta, hogy le akart volna fizetni bárkit a megrendelésért cserébe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK