Az Európába irányuló illegális migráció megállításában alapvető fontosságú az Európai Unió külső schengeni határainak megvédése - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön Prágában, a V4-ek és Ausztria belügyi tárcavezetőinek találkozója utáni sajtóértekezleten.

"A migráció terén egyértelműen a külső schengeni határok védelme a legfontosabb. Ugyanakkor a segítséget oda kell vinni, ahol a problémák keletkeznek" - mondta Pintér Sándor újságíróknak nyilatkozva.

Leszögezte: Magyarország, amely külső schengeni határokkal rendelkezik, jelenleg ugyan képes saját erőből is megvédeni határait, de természetesen szívesen veszi visegrádi társai segítségét is.

Pintér Sándor ezúttal is köszönetet mondott a három másik visegrádi országnak, hogy korábban segítséget nyújtottak Magyarországnak a határok védelmében a migránsok előtt.Magyarország hasonló segítséget nyújt ezen a téren a nyugat-balkáni országoknak - tette hozzá.

Pintér Sándor belügyminiszter beszél a visegrádi négyek és Ausztria belügyminisztereinek találkozóján rendezett sajtótájékoztatón PrágábanForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Jan Hamácek, cseh belügyminiszter, a találkozó házigazdája elmondta, hogy a miniszterek az Európai Unió belső biztonságának megerősítéséről, a brexitről és a migrációról egyeztettek elsősorban.A V4-ek, tehát Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, szeretnének együttműködni a rendőrség számára szükséges technika és műszaki eszközök bevásárlásában. Keressük annak lehetőségét, hogyan tudnánk ebbe bekapcsolni minél több visegrádi vállalatot - jegyezte meg Hamácek. "A rendőri felszerelés témája nagyon aktuális, lényeges és fontos" - mutatott rá Pintér Sándor. Megjegyezte: a beszerzések koordinálása nagyban elősegítené például az európai soknemzetiségű határvédelmi Frontex tevékenységét is.Denisa Saková, szlovák védelmi miniszter amellett érvelt, hogy a visegrádiak megegyezhetnének a rendőri felszerelések minimális normáiban, ami később alapul szolgálhatna a közös beszerzésekhez.

Jan Hamacek cseh, Mariusz Kaminski lengyel, Pintér Sándor magyar, Denisa Sakova szlovák és Wolfgang Peschorn osztrák belügyminiszterForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A belügyminiszterek egyetértettek abban, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépése után is meg kell tartani a magas szintű biztonsági együttműködést és információcserét a felek között.

Magyarország a találkozón javasolta, hogy a négy visegrádi ország egyeztesse lépéseit Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépése esetére - mondta Pintér Sándor az MTI tudósítójának. A cseh belügyminiszter elmondása szerint a brexit kérdésével munkacsoport fog foglalkozni.

A miniszterek úgy vélik, hogy az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke által javasolt új migrációs és befogadási paktum kidolgozása jó alkalom a téma teljes felmérésére és átértékelésére.
"Az új befogadási és migrációs rendszernek azonban az összes tagállam egyetértésén kell alapulnia, és nem tartalmazhat olyan javaslatokat, mint a kötelező relokáció vagy pénzügyi büntetések bevezetése a következő költségvetési időszakban - olvasható a találkozóról kiadott közös közleményben.