Tüntetések Hongkongban: Kína visszaüzent az Egyesült Államoknak

TOPSHOTS Horizontal DEMONSTRATION POLITICAL CRISIS POLICE POLICE OFFICER ARREST UNIVERSITY STUDENT
People are detained by police near the Hong Kong Polytechnic University in Hung Hom district of Hong Kong on November 18, 2019. - Pro-democracy demonstrators holed up in a Hong Kong university campus set the main entrance ablaze November 18 to prevent surrounding police moving in, after officers warned they may use live rounds if confronted by deadly weapons. (Photo by DALE DE LA REY / AFP)
Vágólapra másolva!
Kína nem fogja hagyni, hogy bárki megingassa Hongkong stabil fejlődését, illetve az "egy ország, két rendszer" elvét - foglalt állást csütörtökön kiadott közleményében Vang Ji kínai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Vang Ji William Cohen volt amerikai védelmi miniszterrel találkozott Pekingben, és a találkozón pedig ismertette Kína álláspontját arról a - hongkongi tiltakozókat támogató - amerikai törvényjavaslatról, amelyet a héten a washingtoni szenátus és a képviselőház is megszavazott.

A jogszabály életbe lépését követően az Egyesült Államoknak évente értékelnie kellene Hongkong speciális státuszának állapotát, és felül kellene vizsgálnia a városnak nyújtott támogatást Hongkong pénzügyi és emberi jogi helyzetének függvényében.

A törvény egyúttal megbízná az Egyesült Államok elnökét, hogy szankciókat szabjon ki mindazokra, akik csorbítják az emberi jogokat a különleges közigazgatási státusszal bíró területen. Ahhoz, hogy a javaslat törvénnyé váljon,

már csupán az amerikai elnök aláírása szükséges.

A kínai külügyminiszter közleményében felteszi a kérdést: hogyan beszélhet demokráciáról az, aki saját nemzeti törvényeivel kíván egy másik ország belügyeibe avatkozni; majd azzal folytatja: hogyan beszélhet emberi jogokról olyan, aki figyelmen kívül hagyja a hongkongi radikálisok által okozott károkat.

A kínai külügyi tárca vezetője szerint

a törvényjavaslat valódi célja, hogy Hongkongot káoszba, sőt egyenesen pusztulásba sodorja.

Amellett, hogy a javaslattal beavatkozik Kína belügyeibe, Washington súlyos károkat is okoz a hongkongiak alapvető érdekeit illetően - vélekedik Vang.

Tüntetők a hongkongi politechnikai egyetemen Forrás: AFP/Dale De La Rey

Hongkongban immár csaknem fél éve zajlik az a tüntetéshullám, melyet egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki,

mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult.

A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal, téglákkal és íjakkal, nyilakkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat, illetve egyes esetekben már éleslőszert is bevetett.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.