Új pártot alapított Jair Bolsonaro

2019.11.21. 19:24

Új politikai pártot alapított csütörtökön Szövetség Brazíliáért (APB) néven Jair Bolsonaro radikális jobboldali brazil elnök a korrupció elleni harc és a keresztény értékek előmozdításának jelszavai alatt.

Az elnök lelkes támogatói gyűltek össze egy szállodánál Brazíliavárosban, hogy meghallgassák Bolsonarót, miután levezette a párt első gyűlését, lefektette alapszabályát és kijelölte a végrehajtó bizottság hatásköreit. Ma lehetőségünk van arra, hogy egyesítsük a jóhiszemű brazilokat hazánk jövőjéért - mondta az elnök a beszédben.

Az APB csütörtökön közölte, hogy a párt elnöke Bolsonaro, míg első alelnöke az elnök legidősebb fia, Flávio Bolsonaro szenátor lesz.

Jair BolsonaroForrás: AFP/Mateus Bonomi/AGIF/Mateus Bonomi

A Reuters hírügynökség szerint az új párt leginkább a gyorsan növekvő brazil evangélikus keresztényi közösség tagjaitól vár támogatást, közülük tömegesen voksoltak Bolsonaróra a 2018 októberi elnökválasztáson, aki egyebek között ígéretet tett arra, hogy gátat vet az abortusz legalizálásának, a melegházasságnak és a marihuánahasználatnak.

Az APB alapelvei között szerepel az élet védelme a fogantatás pillanatától, valamint hogy törvénybe foglalja a lőfegyverviseléshez való jogot a magántulajdon védelme érdekében. Bolsonaro elmondta, hogy reményei szerint eddigi pártja, a Szociálliberális Párt (PSL) 53 - az alsóházban ülő - törvényhozójának legtöbbje, valamint további három szenátor követi őt az APB-be.