Egyre nő a feszültség Bolíviában: könnygázzal oszlatták szét a tüntető temetési menetet

2019.11.22. 04:53

A lemondatott Evo Morales elnök hívei öt olyan személy koporsóját vitték a fővárosba, aki két nappal korábban haltak meg a rendfenntartó erőkkel folytatott összecsapásokban. A temetési menetet, amely az ideiglenes kormány elleni tüntetés volt, a rendőrség könnygáz bevetésével oszlatta fel.

Mindez egy nappal azt követően történt, hogy az átmeneti kormány szerdán közölte: nemzetközi panaszt nyújt be Evo Moralesszel szemben emberiesség elleni bűncselekmények miatt. E vád szerint Mexikóból szervez úttorlaszokat, megakadályozva, hogy eljusson az élelmiszer számos bolíviai városba.

Morales közben Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben "hamisítással" vádolja az átmeneti kormányt. Arra utalt, hogy szerdán Arturo Murillo belügyminiszter bemutatott a médiának egy videót. Azon egy férfi látható, aki telefonon beszél, és állítólag maga Morales hangja hallható a vonal másik végén. Utóbbi utasításokat ad arra, hogy hívei vegyék blokád alá a városokat, ne juthasson be oda élelmiszer. Morales Twitter-bejegyzésében összevágott "montázsnak" nevezi a felvételt.

Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Lokman Ilhan

A bolíviai kabinet csütörtökön hivatalos formában tiltakozott Mexikónál, amiért ez az ország megengedi Moralesnek, hogy "politikai menekültstátusával ellentétes", összeesküvői tevékenységet folytasson a bolíviai átmeneti kormánnyal szemben.

Jeanine Ánez elnök ugyanakkor felhívást intézett a lakossághoz. Egyrészt mélységes sajnálatát fejezte ki az elmúlt napok összecsapásaiban történt halálesetek miatt, másrészt pedig a békés párbeszédet sürgette. Arra kérte a népet, elsősorban a tiltakozókhoz intézve szavait, hogy együttes erővel próbálja az emberek egyenlőségét biztosító Bolíviát felépíteni. Kormányát utasította arra, hogy azonnal kezdje meg a párbeszédet, s ebbe a folyamatba vonja be a nemzetközi szervezeteket és a katolikus egyházat is.

Morales november 10-én kényszerült lemondani az elnöki posztról. A rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete (OAS) súlyos szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt.