Visszavonhatja Gothár Pétertől a Nemzet Művésze címmel járó havi 650 ezer forintos pluszfizetést a Magyar Művészeti Akadémia

Gothár Péter
Vágólapra másolva!
Gothár Péter rendező, akinek szexuális zaklatási botrányáról nagyon sokat írt az Origo is, a Nemzet Művésze cím birtokosa. Ez havonta 655 ezer forint pluszfizetést jelent. Érdemtelenség címén azonban ez a havi juttatás visszavonható. A címet a Magyar Művészeti Akadémia által létrehozott bizottság ítéli oda, és ők is vonhatják vissza.
Vágólapra másolva!

Az Origo megkereste a Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozatának rendes tagját, az éppen Debrecenben játszó Kossuth-díjas színésznőt, Kubik Annát a Gothár-üggyel kapcsolatban. Érthetően nem akarta elemezni a Katona József Színház és Gothár Péter botrányát, annyit közölt, hogy az MMA hétfőn ad ki közleményt.

Mivel érdemtelenség miatt a Nemzet Művésze kitüntető cím elvehető, nem lenne meglepő, ha egy vizsgálat után megfosztanák címétől.

Gothár Péter Forrás: katonajozsefszinhaz.hu

Természetesen ezzel a balliberális kulturális világ elmúlt időszakának legnagyobb botránya még nem fejeződik be. Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója továbbra is bujkál, eddig őt még a baráti, ellenzéki sajtó sem érte el. A Katona közleményéből az derült ki, hogy Gothár többeket is zaklatott. Gothár viszont csak egyet ismert el. Akkor ki hazudott? A Katona igazgatója ráadásul a színészeinek megtiltotta, hogy nyilatkozzanak, vagyis azt is, hogyha esetleg más áldozat is van, akkor a nyilvánosság elé álljon. Nyugtalanító a Színház- és Filmművészeti Egyetem viselkedése is. Egy nyilvánvaló álvizsgálatot kezdtek el, miközben az Origónak azt állították, hogy nem tudják, mit csinált Gothár. Akkor mit vizsgálnak? És ki vizsgálja? Gothár ugyanis - Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója és Ascher Tamás, a színház főrendezője mellett - a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is a legbefolyásosabb vezetők egyike. Ki rektor, ki rektorhelyettes, ki főtanszékvezető volt, jelenleg is komoly tisztségeik vannak, szakértők szerint érdemben ők irányítják a Színművészetit.

Máté Gábor Fotó: Szabó Gábor - Origo