Betörtek a drezdai uralkodói palota kincstárába

Drezda, rablás, kincstár, palota
Betörtek Drezdában a szász uralkodók palotájának világhírű kincstárába
Vágólapra másolva!
Betörtek hétfőn a németországi Drezdában a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárába. A Bild úgy tudja, hogy több millió euró értékben loptak el gyémántokat és egyéb ékszereket. A tolvajok szökésben vannak.
Vágólapra másolva!

Rendőrautók tucatjait vezényelték a helyszínre, az épületrészt lezárták - írja a BBC. A tűzoltókat kora reggel riasztották egy áramelosztó oltásához, azt gondolják, hogy ez a tűz kapcsolhatta ki a múzeum riasztóberendezését.

A múzeum riasztórendszere működött, az őrök a biztonsági kamerákon keresztül látták a rablást és értesítették a rendőrséget.

Az első járőr a riasztás utáni ötödik percben érkezett a helyszínre, de az elkövetőknek addigra sikerült elmenekülniük.

A német média szerint a tolvajok a földszinten feszítették fel az ablakrácsokat és egy kis résen keresztül jutottak be a kincsár történelmi gyűjteményéhez. Ezután összetörték az egyik vitrin üvegét, magukhoz vettek három garnitúra ékszert és távoztak

A legértékesebb tárgyak a földszinten vannak. A kincsek részét képezi Nagy Péter egykori orosz cár ajándéka,

egy smaragd és egy 648 karátos zafír is.

Forrás: AFP/Sebastian Kahnert

A feldolgozott anyag és a tárgyak egyenkénti értéke nem kiemelkedően magas. Azonban Európában egyedülálló gyűjteményt alkotnak, együtt, garnitúraként felbecsülhetetlen értéket képviselnek" - mondta Marion Ackermann, a drezdai szász állami műgyűjtemények (Staatliche Kunstsammlungen Dresden) főigazgatója.

A kár nagysága egyelőre nem ismert - közölte a Twitteren a szászországi tartományi rendőrség, hozzátéve, hogy mozgósították a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) helyszínelő szakértőit.

Az első német sajtójelentések szerint az eset igen súlyos,

meglehet, hogy a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása történt

a múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstárában, a Grünes Gewölbe (Zöld boltozat) elnevezésű épületrészben, amelyben páratlan történelmi emlékeket és felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat állítottak ki. Az épületrészt azért hívták Zöld boltozatnak, mert néhány szobáját malachitzöld színnel dekorálták.

A bűncselekmény összefüggésben lehet egy tűzesettel: a betörés előtt az épület közvetlen közelében

kigyulladt egy áramelosztó állomás, aminek következtében fennakadások keletkeztek a környék áramellátásában,

így az utcai világítás sem működött a bűncselekmény idején.

Röviddel a történtek után egy drezdai utcában kiégett egy autó, meglehet, hogy a betörők azzal menekültek el a múzeumtól, majd felgyújtották és hátrahagyták.

Forrás: AFP/Sebastian Kahnert

A gyűjteményt II. Ágost szász választófejedelem hozta létre a XVIII. században. Szászország miniszterelnöke, Michael Kretschmer szerint nem csak az állami gyűjteményt lopták meg, hanem a szászországi embereket is. Mint mondta, a gyűjtemény Szászország történelmének szerves részét képezi.

A palota és benne a kincstár, a második világháború utolsó szakaszában, 1945 februárjában légitámadás következtében szinte a teljes drezdai belvárossal együtt nagyrészt romba dőlt és kiégett. A helyreállítás az ezredforduló után fejeződött be, a kincstár 2006 óta látogatható ismét.