Bűnösnek vallotta magát illegális bevándorlás elősegítésére szőtt összeesküvésben hétfőn Londonban annak a bolgár rendszámú kamionnak a sofőrje, amelynek hűtőkonténerében október végén 39 vietnami állampolgárt holtan találtak Anglia délkeleti részén.

A 25 éves, észak-írországi illetőségű Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén emeltek vádat. 

Maurice Robinson, a bolgár halálkamion letartóztatott 25 éves észak-ír származású sofőrjeForrás: Facebook

Robinson tárgyalása hétfőn kezdődött a londoni központi büntetőbíróságon. A sofőr, akit a hírhedt londoni Belmarsh börtönben tartanak vizsgálati fogságban,  videokapcsolaton keresztül válaszolt a bíróság eljáró tanácsának kérdéseire.

Október végén 39 vietnámi állampolgár holttestét találták meg egy bolgár hűtőkamionban egy ipari parkban Thurrockban, Anglia nyugati részénForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Tayfun Salci

Robinsont a tárgyalás hétfői nyitónapján egyelőre csak arról kérdezték, hogy a vádpontok közül az illegális bevándorlás elősegítésére szőtt összeesküvésben bűnösnek tartja-e magát, és  a vádlott erre egy szóban igennel válaszolt.