Leszámolások, robbantások: ezt tette a migráció Svédországgal

- crime Horizontal
Police forensic officers inspect a burnedßout car near the scene where a woman was shot dead in the Ribersborg district of Malmo, Sweden on August 26, 2019. (Photo by Johan NILSSON / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
Egyre katasztrofálisabb állapotok uralkodnak Svédországban, mivel a különféle bűnbandák néhány nagyváros kerületeit gyakorlatilag háborús övezetté változtatták. A lövöldözések, a robbantások és a leszámolások mára a svéd mindennapok részévé váltak. Egyre kevésbé sikerül a helyi sajtónak eltitkolnia azt a tényt, hogy a bűnözők között mára többségében vannak a migráns hátterűek. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy még a balliberális kormány is intézkedéseket jelentett be a helyzet kezelésére, bár sokak szerint ezek semmit sem érnek. A közvélemény is egyre kevésbé türelmes, közel 30 százaléknyian voksolnának egy bevándorlásellenes pártra.
Vágólapra másolva!

2015 óta 32 embert lőttek fejbe 30 különböző bűncselekmény során a svédországi Malmőben. Ezekhez a bűncselekményekhez egy friss felmérés szerint több mint 120 fiatal kapcsolódott valamilyen módon. Az elmúlt hetekben ismét központi téma lett, hogy Malmőt a különféle bűnözői csoportok küzdelme egyre élhetetlenebbé teszi, és egyre súlyosabb bűncselekmények történnek.

Egy jelentés szerint a városban nem több bűnözői csoport van, hanem egy nagy csoport létezik, és a tagok közötti harcok vezetnek el a véres leszámolásokhoz.

A bűnözés mára a svéd mindennapok részévé vált Forrás: AFP/Johan Nilsson

Titkolják a bűnözők nemzetiségét

A Sydsvenskan napilapban megjelent elemzés szerint a gengsztercsoportok vizsgálata során 20 embert kérdeztek meg az érintett körből. 17-nek volt a húszból svéd állampolgársága és 14 született Svédországban. Szinte mindegyik férfinek volt afrikai, vagy közel-keleti felmenője. Összességében a 20 embert eddig 180 különféle bűneset miatt ítélték el. Sokuknak a szülei is bűnözésből próbáltak megélni a korábbi években.

A skandináv országban teljes mértékben tabunak számít annak az említése is, hogy egyes bűncselekményeket milyen származásúak követnek el. Legutóbb 1996-ban és 2005-en tettek közzé olyan statisztikát, amiben a bűnelkövetők nemzetiségi adatai is fel voltak tüntetve. 2017-ben Morgan Johansson, aki a mostani baloldali kormányban igazságügyi és migrációs miniszter is, megtagadta azt a kérést, hogy hozzák nyilvánosságra a bűnelkövetők nemzetiségi hovatartozását.

A kérést egy teljesen mondvacsinált és egyben teljesen érthetetlen magyarázattal utasította vissza, mégpedig, hogy ő az adatokból már levonta a megfelelő politikai következtetést.

A svéd pártok többsége egyetértett vele, mivel szerintük sincs szükség ilyen statisztikákra.

A különféle bűnözői bandák egyre súlyosabb bűncselekményeket követnek el Forrás: AFP/Johan Nilsson

Többen vannak a külföldi hátterű bűnelkövetők

Idén nyáron egy svéd magánalapítvány egy összesítést készített a hivatalos statisztikák alapján a bűnelkövetők származásáról. A riportból kiderült, hogy most először haladta meg Svédországban a külföldi hátterű személyek által elkövetett bűncselekmények száma azokét, akik az országban születtek. A legtöbb bűnesetet azok körében jegyezték fel, akik bár Svédországban születtek, de mindkét szülő külföldön. Nem meglepő módon a tanulmányt a teljes svéd mainstream média elhallgatta.

Bár a svéd sajtó mindent megtesz azért, hogy a bevándorlók által elkövetett bűneseteket valahogyan elhallgassa, mégis egyre többször jelennek meg olyan tudósítások, amelyek rávilágítanak a problémára.

2017-ben, amikor Stockholmon gyilkossági hullám söpört végig, akkor az Expressen arról írt, hogy a fővárosban legalább 500-700-an tagjai valamilyen bűnszervezetnek.

Az is kiderült, hogy több mint 40 százalékuk külföldön született, és több mint 80 százalékuknak mindkét szülője külföldön született.

A robbantások sem ritkák a skandináv országban Forrás: AFP/Johan Nilsson

Már a baloldal is tenne valamit

A bevándorlók bűnözésével kapcsolatban az egyik legérdekesebb megállapítás az volt, hogy igazából nem lehet semmit tenni eme jelenségekkel szemben. Több fiatal is jelentkezett különféle segélyprogramokra, hogy kikerüljenek ebből a bűnözői körből, de idővel ismételten a bűnelkövetők között találták őket a hatóságok.

A bevándorlók által leginkább lakott Malmőben is több program indult a bűnözés csökkentésére, de ezek is teljes kudarcba fulladtak.

A mostani helyzet újdonsága, hogy a balliberális kormány is kezdi felismerni a problémát, és azt, hogy valamit tennie kellene, mert a folyamatos lövöldözések és robbantások alapvetően ássák alá azt a képet a svéd államról, ami az elmúlt évtizedekben kialakult róla. A baloldali kormány azonban pontosan azzal nem néz szembe, hogy az a migrációs politika vezetett el a mostani helyzethez, amit éppen ők idéztek elő. A kormány tervei között szerepel, hogy hosszabb börtönbüntetésre számíthatnak azok, akik súlyos bűncselekményt követnek el, másrészt több szociális szolgáltatást nyújtanának az úgynevezett problémás területeken.

Egyre többen ismerik fel, hogy valamit tenni kéne az egyre nagyobb bűnözéssel szemben Forrás: AFP/Christine Olsson/Christine Olsson

Csúcson a bevándorlásellenesek népszerűsége

A kormány tervei nem tartalmazzák, hogy a bandák által elkövetett bűncselekményeknél a korábbinál súlyosabb büntetési tételek lesznek – mindezt már Ulf Kristersson, az ellenzéki Mérsékelt Párt vezetője mondta. A párt egyébként több forrást juttatna a rendőrségnek, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a bűnelkövetőkkel szemben. Sokan kétségbe vonják, hogy a baloldali kormány pár látszatintézkedéssel javítani tudna a helyzeten.

A közvéleménynek azonban egyre inkább kezd elege lenni a háborús állapotokból. Az elmúlt hónapokban ismételten jelentősen erősödött a bevándorlásellenes Svéd Demokrata Párt. Stabilan feljöttek a második helyre, sőt egy friss kutatás szerint már hat százalékpontos előnyre tett szert a kormányzó szocdemekkel szemben.

Ha most tartanák a választásokat, akkor a Svéd Demokraták 28,5, míg a Szociáldemokraták csak 22,5 százalékot kapnának.

A jobbközép Mérsékelt Párt csupán 16,9 százalékot érne el. Svédországban várhatóan 2022-ben lesz legközelebb parlamenti választás.