A feltételezettnél kevesebb kincset vittek el a drezdai rablók

A Drezdai Tartományi Műgyűjtemények által közreadott archív kép nagy melldíszről, amelyet más tárgyakkal együtt elloptak a múzeumként működő drezdai uralkodói palota kincstárából.
Vágólapra másolva!
Drezdai múzeumi illetékesek szerint az eddig feltételezettnél kevesebb kincset vittek el a hétfői ékszerrablás elkövetői a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárából.
Vágólapra másolva!

Az elrabolt ékszerek között van egy nagyméretű gyémánt bross, egy gyémántokkal kirakott váll-lap és más kisebb ékszerek.

- közölte kedden Dirk Syndram, a kincstár igazgatója újságírókkal.

A Drezdai Tartományi Műgyűjtemények által közreadott archív kép nagy melldíszről, amelyet más tárgyakkal együtt elloptak a múzeumként működő drezdai uralkodói palota kincstárából. Forrás: MTI/AP/Drezdai Tartományi Műgyűjtemények/Jürgen Karpinski

- tette hozzá az igazgató.

A Drezdai Tartományi Műgyűjtemények által közreadott archív kép egy gyémánt tőrmarkolatról, amelyet más tárgyakkal együtt elloptak a múzeumként működő drezdai uralkodói palota kincstárából. A Grünes Gewölbébe (Zöld Boltozatba) 2019. november 25-ére virradó éjjel törtek be, a szigorúan őrzött múzeumból felbecsülhetetlen értékű 18. századi ékszereket vittek el. Forrás: MTI/AP/Drezdai Tartományi Műgyűjtemények/Jürgen Karpinski

- mondta Olaf Richter, a nyomozás vezetője. A rendőrség azonosította azt a gépkocsit, amelyet a rablók a meneküléskor használtak. Arról a kiégett gépkocsiról van szó, amelyet még hétfőn a kincstárhoz közeli egyik mélygarázsban találtak meg. Az elkövetők a gépkocsi felgyújtásával a nyomokat akarták eltüntetni. A német rendőrség abból indult ki, hogy a betörés előtt a környék áramellátásban zavar keletkezett, és ez kapcsolatban állhat a rablással.

A hatóságok felhívására már 91 bejelentés érkezett,

kikérdezték egy közelben lévő szálloda vendégeit, és a térségben hétfő hajnalban tartózkodó járókelőket is.

A betörés egyik helyszíne a Drezdai Királyi Palotában. Forrás: Twitter

A rendőrség kedden közzétett az interneten egy részletet az ékszerrablás idején készült biztonságikamera-felvételekből. Erről korábban az Origón is beszámoltunk. A sachsen.de oldalon is közzétett felvételen két alak látható, kezükben zseblámpa, amint a kincstár felé haladnak.

Az egyik csuklyát viselő ember fejszével addig üti az ékszeres vitrin üvegét, amíg be nem törik.

A drezdai kincstárat Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király hozta létre 1723-ban. Az évszázadok során háromezernél is több műalkotás, ékszer, dísztárgy, bútor gyűlt össze benne, és kezdettől nemcsak a műtárgyak őrzésére, hanem bemutatására, kiállítására is szolgált.

A Drezdai Palota egyik terme. Forrás: AFP/Sebastian Kahnert

A palota és benne a kincstár a második világháború utolsó szakaszában, 1945 februárjában légitámadás következtében szinte a teljes drezdai belvárossal együtt nagyrészt romba dőlt és kiégett. A helyreállítás az ezredforduló után fejeződött be, a kincstár 2006 óta látogatható ismét.