Drezdai múzeumi illetékesek szerint az eddig feltételezettnél kevesebb kincset vittek el a hétfői ékszerrablás elkövetői a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárából.

Az elrabolt ékszerek között van egy nagyméretű gyémánt bross, egy gyémántokkal kirakott váll-lap és más kisebb ékszerek.A rablók csak azt vitték el, amit a három ékszeres vitrin fejszével való betörésekor keletkezett lyukakon keresztül közvetlenül el tudtak érni - közölte kedden Dirk Syndram, a kincstár igazgatója újságírókkal.   

A Drezdai Tartományi Műgyűjtemények által közreadott archív kép nagy melldíszről, amelyet más tárgyakkal együtt elloptak a múzeumként működő drezdai uralkodói palota kincstárából.Forrás: MTI/AP/Drezdai Tartományi Műgyűjtemények/Jürgen Karpinski

A tárlókban őrzött mintegy száz darabból álló három ékszergarnitúrából azonban hátrahagytak számos ékszert, köztük gyémánttal kirakott cipőkapcsokat és gombokat, a királyné gyöngy nyakláncát, és egy gyémántokkal kirakott kardot is - tette hozzá az igazgató.

A Drezdai Tartományi Műgyűjtemények által közreadott archív kép egy gyémánt tőrmarkolatról, amelyet más tárgyakkal együtt elloptak a múzeumként működő drezdai uralkodói palota kincstárából. A Grünes Gewölbébe (Zöld Boltozatba) 2019. november 25-ére virradó éjjel törtek be, a szigorúan őrzött múzeumból felbecsülhetetlen értékű 18. századi ékszereket vittek el.Forrás: MTI/AP/Drezdai Tartományi Műgyűjtemények/Jürgen Karpinski

A rablást profi bűnözők követték el, nem egyszerű betörésről van szó, hanem célirányos, jól előkészített bűncselekményről - mondta Olaf Richter, a nyomozás vezetője. A rendőrség azonosította azt a gépkocsit, amelyet a rablók a meneküléskor használtak. Arról a kiégett gépkocsiról van szó, amelyet még hétfőn a kincstárhoz közeli egyik mélygarázsban találtak meg. Az elkövetők a gépkocsi felgyújtásával a nyomokat akarták eltüntetni. A német rendőrség abból indult ki, hogy a betörés előtt a környék áramellátásban zavar keletkezett, és ez kapcsolatban állhat a rablással.

A hatóságok felhívására már 91 bejelentés érkezett,

kikérdezték egy közelben lévő szálloda vendégeit, és a térségben hétfő hajnalban tartózkodó járókelőket is.

A betörés egyik helyszíne a Drezdai Királyi Palotában.Forrás: Twitter

A rendőrség kedden közzétett az interneten egy részletet az ékszerrablás idején készült biztonságikamera-felvételekből. Erről korábban az Origón is beszámoltunk. A sachsen.de oldalon is közzétett felvételen két alak látható, kezükben zseblámpa, amint a kincstár felé haladnak. Az egyik csuklyát viselő ember fejszével addig üti az ékszeres vitrin üvegét, amíg be nem törik.A drezdai kincstárat Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király hozta létre 1723-ban. Az évszázadok során háromezernél is több műalkotás, ékszer, dísztárgy, bútor gyűlt össze benne, és kezdettől nemcsak a műtárgyak őrzésére, hanem bemutatására, kiállítására is szolgált.

A Drezdai Palota egyik terme.Forrás: AFP/Sebastian Kahnert

A palota és benne a kincstár a második világháború utolsó szakaszában, 1945 februárjában légitámadás következtében szinte a teljes drezdai belvárossal együtt nagyrészt romba dőlt és kiégett. A helyreállítás az ezredforduló után fejeződött be, a kincstár 2006 óta látogatható ismét.