Hét kilogrammnyi műanyagzacskót és más hulladékot találtak egy elhullott szarvas gyomrában Thaiföldön - közölték kedden illetékesek, aggodalmuknak adva hangot az ország folyóit, tavait, erdőit elborító hulladék miatt.

A délkelet-ázsiai ország a világ egyik legnagyobb műanyag felhasználója, az emberek évente átlag mintegy háromezer egyszerhasználatos műanyag zacskót használnak. A hulladékkal szennyezett folyókban, a part menti vizekben állatok, köztük tengeri teknősök, tengeri tehenek pusztulnak el, boncolásukkor kiderül, hogy műanyag halmozódik fel gyomrukban.

7 kilónyi műanyag volt az elpusztult szarvas gyomrában.Forrás: WWF

Illetékesek szerint a tízéves elhullott szarvasra a Bangkoktól mintegy 630 kilométerre északra fekvő Nan tartomány egyik nemzeti parkjában bukkantak. Boncolásakor rengeteg műanyagzacskót találtak a vadállat gyomrában, ez volt a pusztulásának a fő oka - közölte Kriangsak Thanompun, a Khun Sathan Nemzeti Parkban lévő vadvédelmi terület igazgatója. A műanyag zacskók között voltak levesporok zacskói, kávészacskók, szemetes zsákok, de volt az állat gyomrában törölköző is, sőt még egy alsónemű is a nemzeti park által közzétett fotók tanúsága szerint.

Az elhullott szarvasra néhány hónappal azután találtak rá, hogy egy tengeri tehénborjú elpusztult a gyomrában felhalmozódott műanyag hulladékok miatt. A Mariam nevű állatot sokan gyászolták a közösségi médiában, ahol hatalmas vita indult el arról, milyen megoldást találjanak a műanyagok mérhetetlen méretű thaiföldi felhasználásáról.
A szarvas elpusztulása egy másik tragédia. Azt mutatja, hogy komolyan kell venni a problémát és csökkenteni kell az egyszerhasználatos műanyagot - hangoztatta Kriangsak, természetbarát termékek használatát sürgetve.