Lemondott tisztségéről Keith Schembri, a máltai miniszterelnök kabinetfőnöke Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró meggyilkolásával összefüggésben - közölte Joseph Muscat máltai kormányfő kedden Vallettában. Nem sokkal később Konrad Mizzi máltai turisztikai miniszter is bejelentette lemondását.

Az 53 éves oknyomozó újságíró autóját 2017-ben robbantották fel, a merénylet Európa-szerte nagy visszhangot váltott ki. Az újságírónő gyakran írt leleplező cikkeket a befolyásos máltai körökben zajló korrupcióról, pénzmosásról és nepotizmusról. Egyes esetekben a máltai kormány, illetve Joseph Muscat kormányfő és családja is érintett volt, és Keith Schembri kabinetfőnök és Konrad Mizzi neve is felmerült. Christian Cardonát szombaton kihallgatta a rendőrség, ez után döntött úgy a kormány tájékoztatása szerint, hogy felfüggeszti miniszteri munkáját.

A rendőrség ki akarja hallgatni Keith Schembrit is, miután pénzügyi szálak fűzték a gyilkossággal kapcsolatban múlt héten elfogott Yorgen Fenech máltai üzletemberhez.

Fenechet egy összekötő "dobta fel" a kegyelemért cserébe. Rendőrségi források szerint a gyanúsított, Melvin Theuma - aki taxisofőrként és uzsorásként tevékenykedett - lényeges információkkal látta el a nyomozókat.

Schembri 2013 óta volt Muscat kabinetfőnöke. Maga a miniszterelnök kizárta, hogy ő is lemondana.
Jelenleg az a szerepem, hogy biztosítsam az ország stabil vezetését ezekben a viharos időkben - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ami most zajlik, és ami a múlt héten történt, egy művelet része, amely remélhetőleg megoldja Daphne Caruana Galizia meggyilkolásának rejtélyét - mutatott rá Muscat. Mondhat bárki bármit, nincs büntetlenség ebben az országban.

A nyomozók igyekeznek kideríteni, hogy ki állhatott Caruana Galizia meggyilkolása mögött. Az 53 éves oknyomozó újságírót 2017. október 16-án robbantották fel autójában. A merénylet Európa-szerte nagy visszhangot váltott ki. Az újságírónő gyakran írt leleplező cikkeket a befolyásos máltai körökben zajló korrupcióról, pénzmosásról és nepotizmusról. Egyes esetekben a máltai kormány, illetve Muscat és családja is érintett volt.

Az oknyomozó újságírónővel célzott merényletben végeztek a szigetállam északi részén, Bidnija kisváros közelében.Forrás: MTI/AP/RENE ROSSIGNAUD

A múlt héten elfogott Yorgen Fenech egy olyan üzleti csoport igazgatója és társtulajdonosa, amely jelentős energiaipari beruházásokra kapott megrendelést 2013-ban a máltai államtól egy gázerőmű építése céljából.

2017 februárjában - mindössze nyolc hónappal azelőtt, hogy autójában felrobbantották - Caruana Galizia egy rejtélyes dubaji vállalatról írt, amelyet a Panama-papírok alapján máltai politikusokkal hozott összefüggésbe. Azt már nem tudta kideríteni, hogy kié volt a 17 Black Kft. nevű cég. A Reuters hírügynökség később fényt derített rá, hogy Fenech a tulajdonosa.

Egy 2015 decemberében kelt elektronikus üzenet szerint - amelyre a máltai pénzügyi felügyeleti szervek bukkantak rá - a 17 Black titkos panamai cégeknek tartozott meg nem nevezett szolgáltatásokért cserébe.

A szóban forgó panamai vállalatok Konrad Mizzi máltai energiaügyi miniszter és Schembri tulajdonában álltak. Az e-mailben a cégek egy éven belül kétmillió dollárt (mintegy 600 millió forintot) követeltek a 17 Blacktől. Az üzenetben nem utaltak a gázerőműre, és arra sincs bizonyíték, hogy megtörtént-e a kifizetés.

Schembri és Mizzi azt állította: nem tudtak róla, hogy Feneché a 17 Black, és a gázerőművel kapcsolatos esetleges kifizetésekről sem rendelkeztek információval. Fenech is tagadta, hogy le akart volna fizetni bárkit a megrendelésért cserébe.