Megrovást kapott a klímatüntetőket felbujtó szélsőbaloldali EP-képviselőnő

Vágólapra másolva!
Megrovásban részesítette David Maria Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt a szélsőbaloldali francia EP-képviselőnőt, aki az EP környékének megszállására biztatta az anarchista demonstrációiról elhíresült Extenction Rebellion (XR) tüntetőit Brüsszelben. Manon Aubry képviselőnő az alkalmazható legenyhébb büntetéssel szemben is fellebbezni akar – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament házszabályai alapján alkalmazható legenyhébb büntetéssel sújtotta az olasz származású, szocialista EP-elnök a francia baloldal vezéralakja, Jean-Luc Melenchon által alapított „Engedetlen Franciaország" (La France insoumise) elnevezésű szélsőbaloldali párt politikusát, Manon Aubry-t.

A 29 éves képviselőnő október 17-i Twitteren közzétett videójában

A felhívás azonban nem a kívánt eredményt érte el, mivel az XR tüntetőket nem sikerült mozgósítani, viszont Aubry magára vonta az EP-elnök figyelmét. David Sassoli magához rendelte a bujtogató francia képviselőnőt, aki – bejegyzései szerint – azzal védekezett, hogy csak a szólásszabadságát gyakorolta a videóban.

Ezzel azonban Sassoli nem értett egyet, szerinte

Ezért a szélsőbaloldali képviselőnőt az EP-elnöke a házszabály 176. paragrafusának 4. pontja alapján

megrovásban részesítette.

Bár a belső szabályozók megsértése miatt Sassoli akár 2-10 napi napidíj-megvonásban, vagy a plenáris ülési szavazati jogának megvonásával is büntethette volna Aubry-t, az Engedetlen Franciaország képviselője így is a „szabályok visszaélésszerű értelmezését" emlegeti az elnökségi fegyelmi határozatra válaszoló közleményében, ami ellen egyébként fellebbezni akar.