Csehország nem hajlandó megvitatni a migránsok automatikus elosztásának kérdését

Bavarian state elections - CSU POLITICS elections state parliament #ltwby
Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.
Vágólapra másolva!
A cseh kormány nem hajlandó megvitatni a migránsok automatikus elosztásának kérdését, amelyet a német kormány vetett fel újra uniós partnereinek küldött nem hivatalos dokumentumban - jelentette szerdán este a cseh közszolgálati rádió Jan Hamácek belügyminiszter nyilatkozatát idézve.
Vágólapra másolva!

Csehország számára bármiféle vita a kvótákról elfogadhatatlan - reagált a cseh belügyminiszter a rádióban Németország igyekezetére: elfogadtatni egy új rendszert az EU-ba érkező menedékkérők elosztására.

A rádió szerint az uniós belügyminiszterek jövő héten hétfőn és kedden találkoznak Brüsszelben, hogy megvitassák a témát.

Horst Seehofer német belügyminiszter Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

Horst Seehofer német belügyminiszter a brüsszeli találkozón szeretné felújítani az uniós befogadási rendszer lefagyott reformját,

amely néhány tagállamnak valószínűleg nem fog tetszeni - idézte a prágai rádió a német tárcavezető szavait. A rádió úgy tudja: a német kormány által az uniós partnereknek a közelmúltban megküldött négyoldalas levelet Berlin egyfajta "gondolatébresztőnek" szánta a jövő heti találkozó előtt.

"A dokumentumot a németektől úgynevezett nonpaper formában kaptuk meg. Ez azt jelenti, hogy nem hivatalos dokumentumról van szó. Inkább annak összefoglalója, amit a migrációs politikáról folyó vitában Horst Seehofer miniszter akar mondani" - jelentette ki Hamácek a rádióban.

Pozíciónkat természetesen egyeztetni fogjuk legalábbis a visegrádi négyek keretében, de másokkal is, akik osztják nézeteinket" - szögezte le a cseh belügyminiszter.

A cseh közszolgálati rádió megjegyezte: a menekültkvóták újjáélesztése azt jelzi, hogy "a migráció továbbra is az európai politika aknamezeje".