Elfogták a hágai késes merénylőt

késelés, Hága, Hollandia, 2019.11.29.
Hága, 2019. november 29. Rendőrök Hágában 2019. november 29-én, miután késeléses támadás történt a fő bevásárlóutcában. Többen megsebesültek. MTI/AP/Phil Nijhuis
Vágólapra másolva!
A holland rendőrség letartóztatott egy 35 éves férfit a péntek esti késelésekkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A holland hatóságok szombat délután letartóztattak egy férfit a pénteki hágai késes támadásokkal kapcsolatban, amiben egy 13 éves kisfiú és két 15 éves kislány sebesült meg - írja a Deutsche Welle. és a Reuters is.

Az RT pedig arról számol be, hogy a férfit végül Hágában kapták el, és már el is szállították kihallgatásra.

A Twitteren megjelent rendőrségi közleményéből arra lehet következtetni, hogy a feltételezett elkövető hajléktalan. A gyanúsítottnak nincs állandó otthona vagy szállása - fogalmazott a rendőrség

Rendőrök Hágában 2019. november 29-én, miután késeléses támadás történt a fő bevásárlóutcában. Forrás: MTI/AP/Phil Nijhuis

Az eset péntek este történt ötszáz méterre a parlament épületétől, Hága belvárosának leglátogatottabb bevásárlóutcáján, amely zsúfolt volt a karácsonyi szezon kezdete, illetve a "fekete pénteki" bevásárlások miatt. A támadó akkor el tudott menekülni.

Szemtanúk azt mondták, hogy a megsebesített kislányok sikítva menekültek az utcáról egy boltba.

Egy másik szemtanú pedig arról számolt be, hogy egy atlétikus testalkatú férfi futott el a helyszínről, könnyedén ugrándozva át az útjába kerülő akadályokon.

A hatóságok nagy erőkkel keresték az elkövetőt, a hágai rendőrség minden emberét bevetette a hajtóvadászatban, a holland sajtó sokáig arról írt, hogy nincs is pontos személyleírás a támadóról.

Egyelőre nem tudni, miért késelte meg a gyerekeket, a hatóságok mindenesetre nem zárták ki a terrorizmust sem.

A késelések mindössze pár órával azután történet, hogy Londonban egy korábban terrorcselekmények előkészítéséért elítélt, Usman Kahn nevű férfi késes ámokfutásba kezdett a brit főváros kellős közepén, két embert ölt meg, hárman pedig megsebesültek. A rendőrség ezt terrortámadásnak minősítette.