A lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a londoni terroristára támadó lengyel férfinak

Vágólapra másolva!
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök köszönetet mondott szombat este annak a lengyel férfinak, aki előző nap Londonban narválagyarral nekirontott a késes támadást elkövető terroristának, hozzájárulva ezzel a merénylő semlegesítéséhez.
Vágólapra másolva!

A London hídon pénteken két embert megölő és hármat megsebesítő 28 éves Usman Khant a rendőrök agyonlőtték. Korábban járókelők halált megvető bátorsággal a földre teperték a merénylőt,

egyikük poroltóval, a másik - akit a brit média Lukasz keresztnevű lengyel szakácsként emleget - pedig egy csaknem kétméteres narválagyarral rontott neki a robbanómellény-utánzatot viselő merénylőnek.

A lengyel férfi teljes nevét a média - feltehetőleg biztonsági okokból - nem közölte, tette azonban széleskörű visszhangot váltott ki a lengyel sajtóban és az internetfelhasználók között. Idézik az egyik szemtanút is, aki szerint

a merénylő megvágta Lukasz kezét,

komoly sérülést viszont nem okozott neki. A tettet Mateusz Morawiecki kormányfő is felidézte Twitter-bejegyzésében, és megírta: "Lukasz úr, az Ön magatartása különleges köszönetet és tiszteletet érdemel! Lengyelország büszke Önre".

Az egyik lengyel kormánykoalíciós kispárt szóvivője, Jan Kanthak bejelentette: az igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro a hős férfi számára állami kitüntetés adományozását kezdeményezi a lengyel államfőnél.

Andrzej Duda elnök kabinetfőnök-helyettese, Pawel Mucha miniszter vasárnap a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióban "büszkeséget keltő hőstettnek" nevezte a lengyel férfi cselekedetét. Kiemelte: határozott reakcióról volt szó,

a férfi hozzájárult más emberéletek megmentéséhez, miközben nem lehetett biztos, hogy ő maga túléli az akciót.

Amennyiben az államfőhöz benyújtják a férfi kitüntetésére vonatkozó indítványt, Andrzej Duda minden bizonnyal fontolóra veszi - reagált Kanthak bejelentésére a lengyel államfői hivatal minisztere.