Már félmilliónál többen kértek menedéket Európában

Vágólapra másolva!
Összesen 516 ezer menedékkérelmet regisztráltak az idei első kilenc hónapban Európában, ami csaknem 10 százalékkal több a 2018 azonos időszakival összehasonlítva – ez derült ki az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) által közzétett jelentésből.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben 59,3 ezer nemzetközi védelem iránti igényt nyújtottak be európai (uniós és nem uniós) országokban, ami augusztushoz képest hatszázalékos növekedést jelent. Így is elmarad azonban a júliusban benyújtott kérelmek számához mérten, ami megközelítette a 63 ezret, ami 2017 márciusa óta a legmagasabb regisztrált érték volt – írja a Magyar Nemzet.

A kérelmezők legnagyobb csoportját a szíriaiak, az afgánok és a venezuelaiak tették ki szeptemberben,

továbbra is e három állampolgársággal rendelkezők nyújtották be az Európában regisztrált összes kérelem egynegyedét.

Őket követték a pakisztániak, törökök, irakiak, kolumbiaiak, irániak, albánok és nigériaiak. A pakisztániak által benyújtott kérelmek száma nőtt leginkább, 21 százalékkal augusztushoz képest az előbbiekben felsorolt nemzetiségek körében, akiket az albánok (16 százalék), illetve az afgánok (14 százalék) követtek.

Fontos megjegyezni, hogy a török állampolgárok esetében

ez már a harmadik egymást követő hónap volt, amikor több kérelmet nyújtottak be, mint bármikor az év első felében.

Fontos kiemelni, hogy jelentősen nőtt a Latin-Amerikából érkező migránsok száma. A venezuelai állampolgárok idén szeptember végéig 41 százalékkal több kérelmet nyújtottak be, mint egy évvel ezelőtt, míg a salvadoriak 43, a hondurasiak 83, a kolumbiaiak 102, a nicaraguaiak pedig 154 százalékkal többen kerestek menedéket Európában. Érdekes változás, hogy a migránsválság tetőzése óta idén először Franciaországban (és nem Németországban) nyújtották be a legtöbb menedékkérelmet – erről Christophe Castaner francia belügyminiszter nyilatkozott a napokban.

Az EASO jelentéséből kiderült az is, hogy az év első kilenc hónapjában meghozott pozitív határozatok 69 százaléka menekültstátust biztosított a kérelmezők számára, e döntések száma megközelítette a százezret. Közben szeptember végéig csaknem 508 ezer kérelem volt függőben Európában.