Autóval törte át egy svédországi kézilabdacsarnok kapuját meccs közben egy feltételezett dzsihadista, szerencsére akciója közben egyetlen gyermek sem sérült meg a pályán játszó 14 éves játékosok közül. A férfi részeg volt, ezért az ügyeletes ügyész előbb hazaengedte, de aztán egy Oszama Bin Laden nevét és a "mindenkit meg kell ölni" kifejezéseket tartalmazó feljegyzést találtak a gyanúsított kocsijában, így most támadását terrorcselekmény gyanújával vizsgálják. A behatolásról készült videón egy Allahu Akhbar kiáltás is felhangzik - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Először hazaengedték a hatóságok azt a férfit, aki szombaton este a svéd fővárostól mintegy 40 kilométerre található Märsta városka kézilabdacsarnokába az egyik kaput áttörve rontott be terepjárójával. Amikor a kocsi áttörte az ajtót, a pályán játszó fiatal sportolók rémülten menekülni kezdtek, amelyről amatőr videó is készült. A videót több százan osztották meg, akik állítják: az ajtó átszakadását követő másodpercekben az "Allahu Akhbar" kiáltás hallható.

A svéd hatóságok először kissé talán felületesen kezelték az ügyet, mert szombaton az ügyeletes ügyész ittas vezetéssel gyanúsította meg a kocsi tulajdonosát, miközben az Aftonbladet napilap információi szerint már az is furcsa körülményként értékelhető, hogy a kocsi gázpedálját nem a vezető tartotta lenyomva a lábával, hanem egy, a pedálra helyezett akkumulátorral tartotta mozgásban a kocsit.

A gyanúsítottat az ügyész elengedte, majd másnap már a terrorellenes ügynökség, a Svéd Biztonsági Szolgálat (Säpo) nyomozói fogták el a lakásán, mert az Aftonbladet információi szerint a kocsiban egy fenyegető tartalmú levelet is találtak. A lap szerint a feljegyzésben megtalálható az Al-Kaida terrorszervezet alapítójának, Oszama Bin Ladennek a neve, és a "mindenkit meg kell ölni" szavak is szerepelnek a szövegben.

A svéd hatóságok nem tették közzé az elfogott gyanúsított személyes adatait, így sem a korát, sem nevének kezdőbetűit nem lehet tudni, arról azonban beszámoltak, hogy a férfi 2014-ben négy lövéssel sebesített meg egy másikat, amiért jogerősen 8 évnyi szabadságvesztésre ítélték, de kedvezménnyel öt év után, idén októberben szabadult.