Szánthó Miklós: Az EU egy eszköz arra, hogy újra naggyá tegyük Magyarországot

Szánthó Miklós
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója
Vágólapra másolva!
Európa & Unió címmel tartott konferenciát az Alapjogokért Központ Budapesten, hétfőn. A konferencia problémafelvetése szerint az Európai Unió válságban van, amely tényt egyik politikai oldal sem tagadja. A megoldásról beszélt többek között Szájer József európai parlamenti képviselő, Varga Judit igazságügyi miniszter és Fricz Tamás kutatási tanácsadó is.
Vágólapra másolva!

A kutatás során arra jutottak az intézet munkatársai, hogy az unió hatalmi, működési karakterét kezdetektől fogva két egymástól gyökeresen eltérő koncepció konfliktusa határozza meg, amelyek mára radikálisan kiéleződtek.

Az egyik tábort a föderalisták képzik, akik szerint a válságra a legjobb megoldás egy államok felett átívelő szövetség, az Európai Egyesült Államok koncepciója, amely az USA képére formálná az uniót.

Ez a hatalom központosításával járna, amihez a nemzeti kormányok hatalmának csorbítására lenne szükség.

Fricz Tamás, a Központ kutatási tanácsadója ezt úgy fogalmazta meg, hogy ezen elképzelés szerint egységesített szabályozással erősödne meg az unió. Szájer József, európai parlamenti képviselő hozzátette, hogy a föderalisták szerint a válság okozói maguk a nemzetek, tehát a probléma megoldásához fel kellene számolni a nemzeteket.

Fricz Tamás kutatási tanácsadó az Alapjogokért Központ konferenciáján. Forrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Ezzel ellenkezőleg a szuverenista elképzelés szerint

Európa erőssége abban áll, hogy a nemzetek egyedi kimagasló képességekkel rendelkeznek, amelyeket össze kell hangolnunk

– mondta az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója. Fricz Tamás kiemelte,

hogy Európában a nemzetállamok az évszázadok során egyenként vívták ki a saját szuverenitásukat.

Míg az Amerikai Egyesült Államok esetében az államok egy föderációként, együttesen harcolták ki az önállóságukat.

Szájer József európai parlamenti képviselő az Alapjogokért Központ konferenciáján. Forrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Az utóbbi elképzelés mellett szól, hogy a föderalista francia-német tengely mellett létrejött egy nemzeti elvet támogató V4-es tengely is az unióban – jegyzete meg Szájer József.

A V4-ek által alkotott tengely pedig nemcsak a politikai érdekérvényesítésben eredményes, hanem a gazdasági növekedés terén is bizonyított.

Varga Judit igazságügyi miniszter emlékeztetett, hogy Helmut Kohl idejében az volt az unió mottója, hogy erős Európát akarunk, ami "erős nemzetállamokat követel".

Ehhez pedig szerinte nem a jogszabályok egységesítésére és a nemzetállamok hatásköreinek elvonására van szükség, hanem az uniós jogszabályok alkalmazásának racionalizálására.

Varga Judit igazságügyi miniszter az Alapjogokért Központ konferenciáján. Forrás: Arpad Foldhazi/Földházi Árpád

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója azzal zárta a konferenciát, hogy feltételezhetően minden tagállam a saját nemzeti érdekeit akarja érvényesíteni. Viszont vannak olyan tagállamok, amelyeknek a föderatív Európa létrejötte az érdeke.

A Központ igazgatója megjegyezte, hogy ennek ellenére

az Európai Unió nem egy önmagában vett cél, hanem egy eszköz a magyar érdek szolgálatába, hogy újra naggyá tegyük Magyarországot.