14 év börtönt kért az ügyész két tűzoltóra a bukaresti discotűz miatt

2019.12.03. 11:11

A legnagyobb kiszabható büntetést, 14 év börtönt kért a Colectiv-per hétfői tárgyalásán az ügyész két tűzoltóra, akiket azzal vádol a korrupcióellenes ügyészség (DNA), hogy a mulasztásuk miatt következett be a bukaresti disco-klubban négy évvel ezelőtt történt  64 halálos áldozatot követelő, és 146 súlyos sebesüléssel járó tűzvész - számolt be a Maszol.ro hírportál.

A DNA szerint a két vádlott a tragédia előtt hivatalból ellenőrizte, hogy a szórakozóhely tulajdonosai gondoskodtak-e a tűzvédelmi előírások betartásáról. Antonina Radu és George Matei felkeresték a klubot, beszéltek is a tulajdonosaikkal, de nem vették jegyzőkönyvbe a tűzvédelmi előírások hiányosságait. Többek között azt, hogy a létesítménynek nem voltak ablakai, egyetlen használható bejárata volt, és nem voltak kijelölve a menekülési útvonalak sem. 

Ezrével égnek a mécsesek a bukaresti Colectiv klub előtt, ahol a 2015. október 30-i tűzvészben 64-en haltak meg.Forrás: NurPhoto/Artur Widak

A már a végéhez közeledő Colectiv-pert alapfokon a bukaresti törvényszék tárgyalja. A DNA a klub két tulajdonosára, illetve két pirotechnikusra 12 év, a negyedik kerületi polgármesterre, három önkormányzati beosztottjára, illetve a klubban zajló koncerthez pirotechnikai eszközöket biztosító cég tulajdonosára is 14 év letöltendő börtön kiszabását kérte a bíráktól - olvasható a Román Korrupcióellenes Ügyészség közleményében.