Megbukott az amerikai szélsőbal kedvence, kiszáll az elnökválasztási kampányból

2019.12.03. 23:23

Kamala Harris kaliforniai demokrata párti szenátor kedden bejelentette, hogy kiszáll az Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből. A szélsőbaloldali nézeteiről ismert szenátor egy ideig a harmadik-negyedik helyen állt a demokrata előversenyben, de az utóbbi időben nagyon visszaesett. Már a négy százalékot sem érte el a támogatottsága, öten is megelőzik, köztük az a Bloomberg is, aki éppen csak elindult. Visszalépése valószínűleg Elizabeth Warrent segíti a legjobban, de az utóbbi időben ő is visszaesett.

A politikus e-mail üzenetben hozta nyilvánosságra a döntését. Elnökségért folytatott kampányomnak nincsenek meg a folytatáshoz szükséges anyagi forrásai  - írta az 55 éves Harris.

"Tizenegy hónappal ezelőtt, amikor Oaklandben elindítottam a kampányunkat, mindenkinek azt mondtam: nem vagyok tökéletes. De mindig tisztességesen és erkölcsi tisztasággal szólok majd, az igazságot mondom. És ma ez az igazság"- írta híveinek Harris. Azt is írta, hogy minden nap folytatni fogja a harcot mindazért, amit a kampányában is fontosnak tartott. 

A kaliforniai szenátor lépését az amerikai sajtó első reagálásaiban drámainak és váratlannak minősítette.  A The New York Times című napilap például a demokraták választási kampányának "leghirtelenebb" eseményeként jellemezte az elhatározást.

Kamala HarrisForrás: AFP/Robyn Beck

Kampánya kezdetén Kamala Harris az egyik legígéretesebb jelöltnek látszott, és hosszú ideig a legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsok között tartották számon, indulását egyes elemzők egyenesen az amerikai történelem első afroamerikai elnökéhez, Barack Obamához hasonlították. Harris édesanyja indiai, édesapja pedig jamaicai fekete közgazdász-professzor, és Harris kampányában jelentős szerepet kapott apai öröksége. A politikusnő nem egyszer az Egyesült Államok leendő első színes bőrű női elnökeként jellemezte magát. 
Ám hetek óta arról láttak napvilágot hírek, hogy Harris népszerűsége látványosan hanyatlik.

A napokban kampánymenedzsere nyílt levélben bírálta őt, majd lemondott, és széthullott kampánycsapata is. Közben - részben a korábbi túlköltekezés, részben a források elapadása miatt - kampánya is megfeneklett. Amerikai sajtóinformációk szerint az utóbbi hetekben már sem televíziós, sem online hirdetéseket nem vásárolt.