Magyar tőkével jött létre Skandinávia egyik leginnovatívabb genetikai laboratóriuma

Vágólapra másolva!
​A 2019-es párizsi COGI (Controversies in Obstetrics, Gynecology and Infertility ) világkonferencián önálló tudományos szekcióban számoltak be az Reprocare Genetics Scandinavia (RGS) szakemberei az innovatív technológiákról és lehetőségekről, amelyek a genetikai laboratórium működésében rejlenek.
Vágólapra másolva!

Az RGS-t Finnországban alapították. Többségi magyar tulajdonnal, de részben amerikai és finn szakmai befektetők is megjelentek a cég hátterében.

A szakmai hátteret részben amerikai kutatók adják, különös tekintettel Nathan Treffre, aki a reprodukciós genetika egyik világhírű szakembere. Az alapítás során jelen voltak finnországi és magyarországi szakemberek is, akik támogatták és egyben alapították is a labort.

Az RGS mind tevékenységében és működésében, egész Skandináviában – jelenleg újdonságnak számító – innovatív technológiákat vezet és mutat be.

A génlaboratórium elsősorban a reprodukciós genetikai vizsgálatokra fókuszál, mindenekelőtt a szülői genetikai rendellenességek kivizsgálására.

Forrás: Origo

Nagy hangsúlyt fektet az preimplantációs genetikai vizsgálatokra is, illetve lehetőség lesz a jövőben, a terhesség alatti non-invazív prenatális genetikai szűrések végzésére is. Valamint a közeljövőben a laboratórium onkológiai daganatos betegségek molekuláris genetikai hátterét is vizsgálni fogja. A laboratórium természetesen a legmodernebb technikai feltételekkel van felszerelve, molekuláris genetikai módszerekkel dolgozik, és Európában egyedülállóan képviseli a gSEQ technológiát, így ezen a területen szintén világújdonságnak számít.

A laboratórium kiemelt területe, a preimplantációs genetikai vizsgálat, lehetőséget ad arra, hogy a lombikbébi beavatkozások során az anyaméhbe olyan embriókat ültessenek be, amely kromoszómaszámbeli és szerkezeti genetikai rendellenességgel nem bír.

A sikertelen lombikbébi beültetések, és a vetélések közel 80%-a arra vezethető vissza, hogy a beültetett embriók kromoszómaszámbeli vagy szerkezeti rendellenességet hordoznak, melyet úgynevezett aneuploidiának hívunk.

A genetikai vizsgálatok egy része ezeket a kóros, életképtelen aneuploid vagy súlyos genetikai betegséggel rendelkező embriókat hordozza, mint például Turner-szindróma, Down-szindróma stb. Ezeket nagyon magas pontossággal képes kiszűrni a fent említett vizsgálat. A tevékenység részeként olyan átörökíthető genetikai problémák, úgynevezett monogénes betegségek szűrésére is sor kerülhet, mint például a cisztás fibrózis.

Az RGS genetikai laboratórium működésében mindenképp nagy lehetőség rejlik a Skandináv területen élő páciensek számára is. Finnországban, Helsinkiben a preimplantációs genetikai diagnosztika jogi szabályozási környezete megfelelő, így ezeket a genetikai vizsgálatokat jogtiszta körülmények között lehet elvégezni. Így több esetben is nagy lesz rá a kereslet, nemcsak a finnországi páciensek számára, hanem más Skandináv országokban élőknek is.

Dr. Vereczkey Attila, az RGS alapítója és magyarországi tulajdonosa elmondta, hogy

Arról nem is beszélve, hogy gazdaságilag, befektetői szempontból is nagy lehetőség rejlik ebben a projektben.