Merkel, Macron és Boris Johnson a NATO-csúcson Erdogannal tárgyalt

2019.12.03. 20:54

A menekültek csakis önként és az ENSZ felügyelete mellett térhetnek vissza Észak-Szíriába – jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden a NATO alapításának 70. évfordulója alkalmából rendezett csúcstalálkozó előtt Londonban.

Angela Merkel német kancellár a csúcs kezdete előtt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, Emmanuel Macron francia államfővel, valamint Boris Johnson brit kormányfővel tanácskozott.

Merkel bizakodóan nyilatkozott azzal kapcsolatosan, hogy a NATO-n belül kialakult feszültségeket Törökországgal sikerül feloldani. 

Mint mondta, a Recep Tayyip Erdogan török elnök részvételével Szíriáról tartott tanácskozáson bebizonyosodott, hogy "a találkozók mindig jók" a konfliktusok megvitatására. Úgy fogalmazott, hogy egy hosszabb párbeszéd kezdetén állnak.

Angela Merkel német kancellár és Mark Rutte holland miniszterelnök a NATO-csúcsértekezlet résztvevőinek tiszteletére adott fogadáson a Buckingham-palotában  2019. december 3-ánForrás: MTI/AP/PA pool/Yui Mok

A négyes találkozón egyetértettek, hogy folytatni kell az Iszlám Állam elleni harcot.  Közösen támogatták emellett a szíriai konfliktus politikai rendezésére irányuló erőfeszítéseket és az új szíriai alkotmány kidolgozásával megbízott testület munkáját.

A német kancellár szerint a négyes formátumban tartott találkozót követően egyelőre diplomaták folytatják az egyeztetéseket. Újabb magas szintű találkozót februárban terveznek.

Merkel szerint a mostani találkozón Szíria mellett a líbiai konfliktust és a német közvetítési kísérleteket is megvitatták.