Elfogták az ukrán képviselő kisfiának gyilkosait

2019.12.03. 10:46

Az ukrán rendőrség 24 órán belül elfogta és letartóztatta a kijevi területi tanács képviselője, Vjacseszlav Szobolev ellen irányuló gyilkossági kísérlet elkövetőjét. Ezt Anton Gerascsenko belügyminiszter-helyettes jelentette be a Facebook-oldalán - olvasható a Korrespondent-re hivatkozva Kárpátinfó.net hírportálon. Az MTI szerint az őrizetbe vett két elkövető beismerte a tettét.

Köszönjük a több száz nemzeti rendőrnek, akik nem aludtak azon az éjszakán, hogy megtalálják a három éves gyermek gyilkosait. Több tucat tanút hallgattak ki, videókat készítettek a megfigyelő kamerák felvételei alapján, és átvizsgálták a szörnyű bűncselekmény helyszíne körüli lakásokat - írta a közleményében Gerascsenko, aki szerint egyértelmű, hogy

a bűncselekmény bérgyilkosság volt, és nem a gyermek volt a célpont.

Az ukrán belügyminiszter-helyettes szerint elfogták a két bérgyilkost, de továbbra is nagy erőkkel nyomoznak a "megrendelő" után.Forrás: Ukrán Rendőrség

A gyors és hatékony munkának köszönhetően két embert tartóztattak le, akikről feltételezhető, hogy valaki megbízásából hajtották végre a merényletet. Természetesen a gyilkosok nem az ártatlan gyermeket célozták meg, hanem az édesapját, Vjacseszlav Szobolevet- emelte ki bejegyzésében a miniszterhelyettes, aki hozzátette, hogy a rendőrség nagy erőkkel folytatja a nyomozást az összes olyan személy azonosítása érdekében, akik feltehetően részt vettek a bűncselekményben, beleértve a bérgyilkosság megrendelőjét, a szervezőket és a végrehajtókat.

Jurij Butuszov, a Cenzor.net kiadvány főszerkesztője szerint a Szobolev ellen irányuló merénylet fő gyanúsítottja egy 18 éves személy, valószínűleg ő lőtt.

A vizsgálat szerint a gyilkos egy lövést adott le egy 7,62 mm-es kaliberű puskából. A gyilkos figyelte Szobolevet a Mario étterem közelében, az áldozatát sötétben azonosította. Nyilvánvaló, hogy megerősítést kapott valakitől. A támadó közelről lőtt, és Szobolev volt a célpont, de nem vette figyelembe az autó sebességét. Valószínűleg a gyilkos nem egyedül cselekedett, és természetesen előre kitervelt merénylet történt- írta Butuszov a közösségi oldalán. A főszerkesztő szerint a legvalószínűbb feltételezés szerint a háttérben Szobolev konfliktusa áll a Legfelsőbb Gazdasági Bíróság korábbi bírójával, Artur Emelyanovval, a donyecki területen található kereskedelmi hálózat irányítása miatt. 

Az MTI később az Obozrevatel ukrán hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy

a húszas évei elején járó két fiatal férfi korábban részt vett ukrán oldalon önkéntesként a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban, amit egykori parancsnokuk is megerősített. Egyikük, Andrij Lavreha, akit parancsnoka az egyik legjobb mesterlövészként jellemzett,

még állami kitüntetést is kapott Petro Porosenko volt elnöktől.

A másik egy Szemenov családnevű, Odessza megyéből származó férfi. Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök ugyanakkor ezt az információt nem erősítette meg, sajtótájékoztatóján csak annyit árult el az őrizetbe vett elkövetőkről, hogy 18-19 évesek.

Vjacseszlav Szoboljev Range Rover márkájú terepjárójára vasárnap este nyitottak tüzet az ukrán főváros központjában. Vele utazott hároméves kisfia, aki még a helyszínen belehalt a sérüléseibe. Szoboljev egyébként Porosenko-párti képviselő, és egy kijevi étterem tulajdonosa. Az ukrán központi ügyészség közleménye szerint a két férfit csoportosan kitervelt, kiskorú sérelmére elkövetett szándékos emberöléssel gyanúsítják, amiért 15 év börtönbüntetés, de akár életfogytiglan is kiszabható Ukrajnában.