Válogatás nélkül lőtt az utasokra a vonaton a tömeggyilkos

Horizontal CRIME COURT POLICE AFP
New York: Colin Ferguson arrives in court surrounded by court officers and wearing a bullet proof vest 10 December 1993 for his initial hearing. Ferguson is charged with the shooting death of five people during a shooting rampage on the Long Island, N.Y. Railroad Commuter train. (Photo by POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Saját magát védte a tárgyalásokon Colin Ferguson, a férfi, aki lemészárolta egy Long Island-i vonat utasait, 1993. december 7-én. Válogatás nélkül lőtt mindenkire, bár a bíróság előtt már azt állította, hogy valaki ellopta a fegyverét, amíg ő aludt. A tömegmészáros paranoiás volt, és azt mondta, hogy egy összeesküvés áldozata. Fergusont 315 évre ítélte a bíróság. 
Vágólapra másolva!

Ferguson 1958. január 14-én született a jamaicai Kingstonban, Von Herman és May Ferguson gyerekeként. Az apja, Herman a Hercules Agencies, egy nagy gyógyszeripari cég igazgatója volt, megbecsült ember. Így Colin Ferguson és négy testvére kiváltságos helyzetben voltak: gazdagságban éltek egy elszegényedett városban. Ferguson jó tanuló volt, és sportolt is.

Élete akkor változott meg gyökeresen, amikor apja 1978-ban meghalt egy autóbalesetben. Nem sokkal később az anyjuk is meghalt, rákban.

Ezután a család vagyonát is elveszítették. Ferguson elhagyta Kingstont, és vízummal az Egyesült Államokba költözött, azt remélve, hogy munkát talál. De csak egy rosszul fizetett munkát kapott, amiért rasszizmussal vádolta az országot.

Három év múlva feleségül vette Audrey Warrent, egy jamaikai származású amerikai nőt. A nő türelmes és megértő volt a férfival, amikor ő elveszítette a fejét, ideges lett és gyűlölködve beszélt a rasszista emberekről. A házaspár Long Islandre költözött, de a férfi ott is indulatosan viselkedett, gyűlölte a fehér embereket, akik szerinte nem tisztelték őt.

Annyira agresszívvé vált, hogy a felesége már félt tőle: rengeteget veszekedtek, és sokszor még a rendőrséget is kihívták.

Két évvel az után, hogy összeházasodtak, a pár elvált, Ferguson pedig teljesen összetört. Ezután a munkahelyén egy balesetben megsérült a feje, a nyaka és a háta, ráadásul ezért az állását is elveszítette. Kártérítést követelt, és amíg a megoldásra várt, főiskolára járt. Mindenkit azzal vádolt, hogy rasszista, és meg akarta buktatni a „fehér Amerikát". Meggyanúsította a könyvtáros nőt is, hogy megjegyzést tett a származására, de kiderült, hogy ilyen sosem történt. Egyszer, amikor az oktatója dél- afrikai utazásáról mesélt az osztálynak, Ferguson félbeszakította őt, mondván beszélniük kell a dél-afrikai forradalomról, és arról, hogy hogyan lehet megszabadulni a fehér emberektől. A társai próbálták nyugtatni, mire ő olyanokat kiabált, hogy „meg kell ölni a fehéreket", és hogy „a fekete forradalom elkap téged". 1991 júniusában az iskola felfüggesztette Fergusont, és bár később az egyetem kérte, hogy jelentkezzen újra, sosem ment vissza. 1991-ben Brooklynba költözött, és a Flatbush környéken bérelt szobát, ami népszerű volt a nyugat-indiai bevándorlók körében. A szomszédaihoz ritkán szólt. Egy évvel később volt felesége feljelentette a férfit, szerinte ugyanis kifeszítette a csomagtartót a kocsiján. Februárban metrón utazott, amikor egy nő megpróbált leülni mellé, egy üres ülésre.

Megkérte Fergusont, hogy engedje az üléshez, mire a férfi elkezdett üvöltözni, majd a könyökével és a lábával tolta el a nőt, aki végül kihívta rá a rendőröket.

Ekkor Ferguson megpróbált elmenekülni, de letartóztatták, és megvádolták zaklatással.
Három évbe telt, mire a korábbi munkahelye elleni kártérítési ügyét rendezte. 26 ezer dollárt kapott.

Forrás: AFP/Pool

1993 áprilisában Kaliforniába költözött, ahol több állásra is jelentkezett, de nem vették fel sehova. Még ebben a hónapban 400 dollárért vett egy pisztolyt, Long Beachen. A fegyvert egy papírzacskóban tartva magánál hordta. Aztán 1993 májusában visszaköltözött New York Citybe, mert nem szeretett a bevándorlókkal és a spanyolokkal versenyezni az állásokért - legalábbis egy barátjának ezt monda.

Az állapota rohamosan romlani kezdett: naponta többször zuhanyozott, és folyamatosan arról énekelt, hogy "az összes fekete ember megöli az összes fehér embert".

A lakás tulajdonosai felkérték Fergusont, hogy a hónap végéig hagyja el az apartmant.


A mészárlás

1993. december 7-én, hajnali 5 óra 33 perckor indult el a Long Island-i ingázó vonat. Ferguson felszállt a zsúfolt vonatra, fegyverét pedig az ölébe tette, 160 lőszerrel együtt. Amikor a vonat a Merillon Avenue állomás közelébe ért, a férfi felállt, és válogatás nélkül lövöldözni kezdett az utasokra azt ismételgetve, hogy „elkaplak".

Megölt hat utast: a 27 éves Amy Federicit, az 51 éves James Goryckit, a 27 éves Mi Kyung Kimet, a 30 éves Maria Theresa Tumangan Magtotot, az 52 éves Dennis McCarthyt és a 24 éves Richard Nettletont.

A halálos áldozatokon kívül további 19 utas megsérült a lövöldözésben. Ferguson elhasznált 30 töltényt. Az ámokfutás akkor ért véget, amikor a férfi újra akarta tárazni a fegyverét, és az utasok leteperték. Ott tartották, amíg a rendőrök meg nem érkeztek. Ferguson ekkor fogta fel, hogy mit művelt.

- mondta akkor.

Már másnap vádat emeltek ellene, de ekkor még végig csendben volt, és nem tett beismerő vallomást. Amikor a bíróságra vitték, egy újságíró megkérdezte tőle, hogy utálja-e a fehér embereket, mire Ferguson azt válaszolta, hogy ez egy hazugság.

A tárgyalások alatt kiderült, hogy Ferguson extrém paranoiás.

Leginkább attól félt, hogy a fehér emberek ártanak neki. Eljutott arra a pontra, hogy bosszút forralt ellenük.

Forrás: AFP/Hai Do

Elmondta, hogy véletlenszerűen választotta ki az embereket a vonaton, akiket lelőtt, míg másoknak megkegyelmezett. Mivel lemondta az ügyvédjét, saját magát képviselte a tárgyalásokon, akárcsak Amerika egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa, Ted Bundy. A tárgyalásokra golyóálló mellényben ment el.

Azt állította, hogy amíg elbóbiskolt a vonaton, valaki kikapta a táskájából a fegyvert, és valójában nem is ő lőtt.

Azonban 19 túlélő közül csupán kettő nem vallott Ferguson ellen.

Egy férfi, aki a vonaton megsebesült, és aki háborús veterán volt, azt mondta, ez rosszabb volt, mint amit a vietnámi háborúban látott.

"Soha többé nem akarom hallani a nevét " - ezt pedig Carolyn McCarthy jelentette ki, akinek a férjét meggyilkolták, a fia, Kevin pedig lebénult, miután Ferguson rálőtt. Az apa fia kezei között halt meg a vonaton.

Ferguson a per alatt leveleket írt a bírónak, amelyben azt állította, hogy korábbi ügyvédei meg akarják őt ölni.

Állította, hogy egy gyilkossági összeesküvésbe keveredett, amely összekapcsolódott egy sorozatgyilkossal, Jeffrey Dahmerrel, akit a börtönben öltek meg. Mindemellett azt is leírta, hogy nem őrült meg.

Később, a bíróság megállapította, hogy válogatás nélkül lőtt fehér és fekete emberekre, és ázsiaiakra egyaránt.

- mondta az esküdtszék egyik tagja, Fred Hecker.

Az ügyész pedig arról beszélt az egyik tárgyaláson, hogy az egész világ Ferguson ellen áll.

Végül azonban nem végezték ki, de 315 év börtönbüntetést kapott 1995. február 17-én.

Legkorábban 2309-ben szabadulhatna feltételesen.

(A cikkhez felhasznált források: New York Times, ThoughtCo. Los Angeles Times)