Házak ezreit tarolta le a tájfun a Fülöp-szigeteken, tizenhét ember meghalt

Horizontal CYCLONE DAMAGE
A resident walks past debris from their destroyed houses after Typhoon Kammuri hit the city of Sorsogon, south of of Manila on December 3, 2019. - Typhoon Kammuri killed at least two people in the Philippines on December 3 as it tore roofs off houses and forced the international airport in Manila to shut down. (Photo by RAZVALE SAYAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább 17 halottja van a Fülöp-szigetekre lecsapó Kammuri tájfunnak, amely miatt félmillió ember kénytelen volt elhagyni lakhelyét - közölte szerdán a helyi rendőrség és katasztrófavédelem.
Vágólapra másolva!

Több mint

6500 ház és egy repülőtéri épület rongálódott meg

a trópusi vihar keltette heves szélben, amely tetőket sodort el és ablakokat tört be. Egyes, könnyűszerkezetes épületek teljesen megsemmisültek.

Fülöp-szigetek, Sorsogon. Itt két ember halt meg a tájfun miatt Forrás: AFP/Razvale Sayat

Az országban 520 belföldi és külföldi légi járatot töröltek. Csak a főváros, Manila nemzetközi repülőterén mintegy

15 ezer embert érintettek a járattörlések kedden.

Szerdától a légikikötő ismét rendben üzemel. Egyes területen az iskolák még szerdán is zárva maradtak, de a kormányhivatalok ismét fogadnak ügyfeleket.

Négy ember egy megáradt folyóba fulladt a szigetállam keleti partvidékén lévő Sorsogón, Dél-Camarines és Quezón tartományokban. Öt ember a kidőlt fák és a levegőben felkavart törmelékek miatt halt meg Kelet-Mindoro, Marinduque, Leyte és Quezón tartományokban - derült ki a rendőrség tájékoztatásából.

Három ember halálának körülményeit még vizsgálják. Tizennyolc ember megsérült, kettőt eltűntként tartanak nyilván.

A Kammuri szerdára veszített erejéből - közölte a helyi meteorológia. A szél a szigetektől távolodva óránként 95 kilométeres sebességű volt, a széllökések ereje óránként 115 kilométeres.

Idén ez volt a Fülöp-szigeteket elérő huszadik tájfun.

A szigetállamra hat évvel ezelőtt lecsapó Hajnan tájfunnak 6300 halottja volt, és négymillió ember kényszerült lakhelye elhagyására.