Már ügyvédként is botrányokba keveredett a most megbukott finn kormányfő

RINNE, Antti Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus SZEMÉLY
Antti Rinne finn miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2019. június 20-án.
Vágólapra másolva!
Sorozatos botrányok alakultak ki a finn kormány körül az elmúlt hónapokban, amelybe végül bele is bukott Antti Rinne miniszterelnök, aki lemondott posztjáról, miután legfontosabb szövetségese, a Centrumpárt is elpártolt mellőle. A szociáldemokrata Antti Rinne azonban nem most szokik hozzá a zavaros ügyekhez, ügyvédi praxisában is többször kellett – más minőségben – bíróság elé állnia, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Hetek, hónapok óta húzódó kormányválság és egy triviálisan megbukott kormányzati hazugság vezetett oda, hogy kedden lemondott Antti Rinne szociáldemokrata miniszterelnök kabinetje Finnországban.

Antti Rinne Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy a kormány részéről Sirpa Paatero, az állami cégeket felügyelő miniszter azt állította, hogy

Ezt ugyanis a posta igazgatótanácsának elnöke azonnal cáfolta, közölte:

tájékoztatták a kormányt, mint tulajdonost a tervezett lépésekről, de onnan hallgatólagos beleegyezést kaptak a szigorítások bevezetéséhez.

Hiába mondott le a nyilvánvaló mellébeszélés kiderülése után a szakminiszter, a Finn Szociáldemokrata Párt utolsó megmaradt támogatója, a Centrumpárt, ekkor már közölte, hogy elvesztették bizalmukat Antti Rinne kormányában, és bár továbbra is fenntartják a szövetséget a szociáldemokratákkal,

Rinne csapatából nem kérnek.

Alig néhány héttel korábban a finn igazságügyi tárcánál pattant ki botrány, amely szintén aláásta a Rinne-kabinet iránti bizalmat:

akkor az ország igazságügyi rendszeréből több mint félezer büntetőítélet „tűnt el" nyomtalanul.

Hiába hoztak ítéleteket a bíróságok, azok közül négy év alatt 579 nem jutott el a büntetés-végrehajtási szervekhez, ami miatt több mint 40 ítélet el is évült.

Az Anna-Maja Henrikssen vezette igazságügyi tárca annyit tudott kideríteni az ezt követő vizsgálatban, hogy „nem rendszerhiba" történt, vélhetően emberi hanyagság okozta a havariát, de

felelősségre senkit sem vontak.

Anna-Maja Henrikssen Forrás: V4NA

Antti Rinne kabinetje azután került hatalomra a 2019-es választásokat követően, hogy a koalíciós partner, a Centrumpárt korábbi elnöke, Juha Sipilä által vezetett előző kabinet belebukott az ország egészségügyi reformjának levezénylésébe, ezért az előző kormány is lemondással távozott, ráadásul mindkét kabinet ideje alatt

folyamatosan gyengült az ország gazdasági teljesítőképessége.

Antti Rinne 2014 óta a Finn Szociáldemokrata Párt elnöke, az 57 éves politikus korábban ügyvédként dolgozott, diplomáját a Helsinki Egyetemen szerezte.

De már ügyvédként sem álltak távol tőle a botrányos ügyek.

Két alkalommal is – nem ügyvédi minőségében – kellett bíróság elé állnia.

Karrierje kezdetén kiderült, hogy

a finn autóipari szakszervezet ügyvédjeként többször is kiszámlázta munkaadója felé egy üzleti útját.

Akkor az ellene indított per megegyezéssel ért véget: Rinne állítása szerint visszafizetett 1000 finn márkát (200 eurót) a szakszervezetnek, amelynek elnöke azonban egy lapinterjúban ugyanezt a befizetést 10 ezer finn márka (2000 euró) összegben jelölte meg.

Ugyancsak kisstílűnek nevezhető Rinne másik botrányos ügye is: a lemondott miniszterelnök korábban egy Helsinkitől 50 kilométerre található városkában, Lohjában működő lakásszövetkezet vezetője volt, de nem gyűjtötte a cég költségszámláit, saját telefonszámláját pedig a lakásszövetkezet házi pénztárából fizette, ezért

25 ezer márka (4200 euró) büntetés megfizetésére kötelezte őt a bíróság.