Újabb két migránshajónak adott kikötési engedélyt a baloldali olasz kormány

2019.12.04. 08:24

Az Alan Kurdi német hajó 61 személlyel a fedélzetén a szicíliai Messinában, az Ocean Viking 60 migránssal a szintén szicíliai Pozzallóban kapott kikötési engedélyt a belügyminisztérium kedd esti bejelentése szerint.

A belügyi tárca közölte, hogy Olaszország ismét az Európai Bizottságot szólította fel, hogy koordinálja az érkezők szétosztását az önként jelentkező EU-tagállamok között.

Hozzátette, hogy elsőként Németország és Franciaország jelezte, hogy készen áll az érkezők egy-egy csoportjának átvételére. A közlemény hangsúlyozta, hogy a szétosztás a szeptember végi máltai megállapodás szerint történik, amely  az érkező migránsok európai szétosztását szorgalmazta. 

Az Alan Kurdi - a Sea-Eye német álcivil szervezet (NGO) hajója - Líbiánál vette fedélzetére a migránsokat, majd elindult Olaszország irányába. Napok óta a tengeren várakozott, hogy az olasz hatóságok biztonságos kikötőt jelöljenek ki számára. Vasárnap már nyolc személyt evakuáltak a hajóról rossz egészségi állapotuk miatt, és Lampedusára szállították őket.

Migránsok az Ocean Viking fedélzetén 2019 szeptemberébenForrás: NurPhoto/Gabriele Maricchiolo/NurPhoto/Gabriele Maricchiolo

Az Ocean Viking az Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) álcivil szervezetek közös hajója.

A bevándorlásellenes Matteo Salvini, a Liga vezetője, volt belügyminiszter közösségi oldalán úgy reagált, az olasz kormány minden NGO előtt megnyitja a kikötőket, ez őrület, sőt cinkosság.  Salvini arra utalt, hogy szerinte a nyitott kikötők politikájával Róma az embercsempészek kezére játszik.