Lángokban Franciaország, gyújtogatások, zavargások az óriássztrájk közben

Párizs, 2019. december 5. A kormány tervezett nyugdíjreformja elleni párizsi tüntetés résztvevőinek egy csoportjával csapnak össze rohamrendőrök 2019. december 5-én, amikor a közlekedési dolgozók kezdeményezésére általános sztrájkot tartanak Franciaországban. MTI/EPA/Ian Langsdon
Vágólapra másolva!
Megbénult Franciaország, miután az elmúlt évtizedek legnagyobb sztrájkja kezdődött Emmanuel Macron francia elnök nyugdíjreformja miatt. A szervező szakszervezet szerint a sztrájk első napján több, mint 1,5 millióan mentek az utcákra, a belügyminisztérium 806 ezres számot közölt. Nemcsak a tömegközlekedés bénult meg, hanem az iskolai oktatás is félbemaradt, országszerte tüntetések vannak. Sok helyen gyújtogatások, zavargások voltak. Ez már a sokadik tiltakozó akció Franciaországban a bukott szocialista miniszterből lett államfő gazdaságpolitikája miatt, a sárgamellényesek most is jelezték, hogy készek csatlakozni. Macron egyik legfőbb ígérete volt a nyugdíjreform és a franciák nagy része - nagyjából kétharmada - elégedetlen is volt a 42 különféle kedvezményt tartalmazó rendszerrel. Ennek ellenére 70 százalékuk egyetért a sztrájkkal, ami azt jelzi, hogy az elnöknek sikerült elrontania ezt a gazdasági reformot is (ahogy korábban az adóemelésekkel haragította magára a franciákat). Bár általában konkrét intézkedések ellen tiltakoznak, valójában arról van szó, hogy a társadalom széles rétegeinek van elege abból, hogy újabb és újabb terheket akarnak rájuk rakni. A múlt héten az egyetemisták is az utcára vonultak, és hatalmas gazdatüntetés is volt több nagyvárosban.
Vágólapra másolva!

Frissítés:

21.58:

A belügyminisztérium végső összesítése szerint 806 ezren, a CGT szakszervezet szerint több, mint 1,5 millióan tüntettek csütörtökön.

19.35:

A párizsi Nation téren a rendőrök már könnygázzal oszlatják a tömeget.

18.28:

Az AFP összesítése szerint 70 városban 510 ezren tüntettek vagy még tüntetnek most is.

17.33:

Betörték egy ingatlanügynökség kirakatát, és kifosztották, a Place de la République-ot ellepte a füst.

17.30:

A legnagyobb szakszervezet, a CGT szerint Párizsban 250 ezren tüntetnek.

17.20:

A legnagyobb francia szakszervezet, a CGT szerint a munkások körülzártak az ország nyolc olajfinomítójából hetet, így üzemanyaghiányra lehet számítani a sztrájk folytatódása esetén.

Délután három órára már 25 embert vettek őrizetbe Párizsban, több helyen is összecsapásokról jelentettek a demonstrálók és a rendőrök között.

Korábban írtuk:

A mostani tiltakozásban milliók vesznek részt, köztük az oktatásban, az egészségügyben dolgozók, de jogászok és reptéri dolgozók is. Az elmúlt évek legnagyobb országos tiltakozását a szakszervezetek is támogatják. Az egyik szakszervezetis, Christian Grolier szerint az emberek égnek a vágytól, hogy harcoljanak.

Párizson kívül a nagyvárosokban (Lyon, Nantes, Montpellier, Toulouse, Dijon, Rennes) várható nagyobb megmozdulás. A fővárosban a V4NA nemzetközi hírügynökség szerint 6000 rendőrt és csendőrt mozgósítottak, és vízágyúkkal is készülnek.

Christophe Castaner belügyminiszter, Macron egyik legfőbb bizalmi embere már jó előre erőszakos megmozdulásokkal riogat. Országszerte összesen 250 helyen vannak tüntetések.

A rendőrök kora délután őrizetbe vettek 18 embert még a tervezett nagy felvonulás előtt, a demonstráció útvonala menti üzleteket arra kötelezték, hogy zárjanak be. Nantes városában könnygázzal is oszlattak a rendőrök, miután lövedékekkel dobálták meg őket a tüntetők.

A legnagyobb francia szakszervezet, a CGT felvonulása Marseille-ben Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A BBC szerint néhány helyen már reggel leálltak a tömegközlekedési hálózatok, rengeteg képen látszik, hogy az emberek biciklivel próbálnak beérni munkahelyükre.

A nagysebességű TGV és Intercity járatok nagyjából 90 százalékát törölték, a buszjáratokét szintén. Párizsban a tizenhatból csak öt metróvonalon közlekednek a szerelvények.

Kerékpárral mennek munkába emberek Párizsban Forrás: MTI/EPA/Julien De Rosa

Jean-Baptiste Djebbari közlekedési miniszter szerint nemcsak ma lesz nagyon nehéz a tömegközlekedés, de várhatóan az egész héten.

A nemzetközi járatokat üzemeltető vasúti cégek a Párizs-London és Párizs-Brüsszel járatok legalább felét törölték. Az Eurostar vonalain december 10-ig csökkentett menetrend szerint járnak a járatok.

A légiközlekedést is súlyosan érinti a leállás, járatok százait nem indították el. A belföldi és a rövidtávú nemzetközi járatok 30 százalékát törölték a légiforgalmi irányítók sztrájkja miatt. Az olcsóbb légitársaságok közé tartozó EasyJet is több mint 200 belföldi és nemzetközi járatát törölte, figyelmeztetve az utasokat a késésekre is.

A sztrájk a társadalom tulajdonképpen minden rétegét érinti, köztük a rendőröket, szemétszállítókat, az energetikában és a postán dolgozó embereket, és sokakat, akik az ipari szektorban dolgoznak.

A francia egészségügyi miniszter attól tart, hogy kórházakat kell leállítani a sztrájk miatt.

A legnagyobb francia szakszervezet, a CGT felvonulása Marseille-ben Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Az általános iskolás korú gyermekek szülei szintén érintettek, ugyanis az egyik legnagyobb iskolai szakszervezet szerint országszerte

10 iskolából négy zárva lesz, és a tanárok 70 százaléka részt vesz a tiltakozó akcióban.

A középiskolák nyitva maradtak, de ott is arra számítanak, hogy a tanárok 60 százaléka szünteti be a munkát.

Párizsban a Champs-Élysées sugárúton a rendőrség már a hajnali órában elkezdte átvizsgálni a gyalogosok táskáját.

Olyan turisztikai látványosságok, mint az Eiffel-torony, a Musée d'Orsay és a Versailles-i kastély egész nap zárva maradtak.

A múlt héten felvonuló mezőgazdasági dolgozók, akik a legalacsonyabb nyugdíjúak közé tartoznak, azt mondták, hogy nem csatlakoznak a csütörtöki demonstrációhoz.

Egyesek szerint a tiltakozás addig tarthat majd, ameddig Macron elnök nem vonja vissza a nyugdíjreformmal kapcsolatos elképzeléseit. Egy közvélemény-kutatás szerint a társadalom 70 százaléka támogatja a sztrájkot, leginkább a fiatalok.

A sárgamellényes tüntetők egy része is jelezte már, hogy csatlakozik a mozgalomhoz,

mely általánosságban az emelkedő megélhetési költségek és Macron gazdaságpolitikája elleni tiltakozás is.

Emmanuel Macron elnök a többféle szolgáltatóból álló nyugdíjrendszert akarja egységesíteni, mely szerinte igazságosabb lenne.

A tervezet azonban nagyon rosszul sikerült: annak ellenére 70 százalékos a sztrájk támogatottsága, hogy az emberek háromnegyede amúgy egyetért a változtatás szükségességével.

Macron egy pontrendszeralapú nyugdíjrendszert akar kialakítani, melynek része lenne a ledolgozott napok után járó pontok figyelembe vétele, amely több szektorban is azt jelentené, hogy elveszítenék kedvezményes nyugdíjukat a munkavállalók. Eközben a 64 év alatt nyugdíjba vonulók alacsonyabb nyugdíjat kapnának. pl. aki 63 évesen fejezné be a munkát, annak 5 százalékkal lenne alacsonyabb a nyugdíja.

Egy felmérés szerint a megkérdezettek 75 százaléka szerint valóban reformra szorul a nyugdíjrendszer, de csak harmaduk gondolja úgy, hogy a kormány ezt véghez is tudja vinni.

Az egyik metróvezető úgy fogalmazott, hogy

Egy toulouse-i mozdonyvezető azt nyilatkozta, hogy 2001-ben kezdett munkába állni egy olyan szerződéssel, amely lehetővé tette neki, hogy 50 évesen nyugdíjba menjen. Neki most már 57 éves koráig kellene dolgoznia ahhoz, hogy teljes nyugdíjat kapjon, illetve az új tervezetekkel még több ideig.

Egy történelemtanár a Huffpostban azt írta: azért harcolnak, hogy ne veszítsenek több száz eurót nyugdíjukból több mint 40 év munka után.