Tengeri úton Kolumbiából Lengyelországba érkező, közel kéttonnás, 155 milliárd forintnak megfelelő értékű, krétaporral kevert kokainszállítmányt tartóztattak fel a lengyel hatóságok - mondta csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Az utóbbi harminc év legnagyobb szabású, Lengyelországon keresztül Európa más országaiba is irányuló csempészési kísérlet meghiúsításáról van szó - emelte ki a miniszterelnök a Mariusz Kaminski belügyminiszterrel közösen megtartott sajtókonferencián.

Az ügy kapcsán négy kolumbiai és két lengyel állampolgárt, valamint egy Németországban élő iráni férfit vettek őrizetbe. 

Az utóbbit a lengyel rendészeti szervek információi alapján, az Europol közvetítésével a német hatóságok tartóztatták le, a nála tartott házkutatás során  további jelentős mennyiségű kábítószert találtak. Egyúttal Lengyelország nyugati részén egy jól felszerelt kábítószergyárat számoltak fel, amelyben a csempészett kokaint tisztították, adagolták, és  a kolumbiai drogkartell logójával ellátott zacskókban további szállításra készítették. 

Az ügyben ügyészségi eljárás indult szervezett bűnözés, drogcsempészet és kábítószer-előállítás miatt, mely tettekért Lengyelországban három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.