Gázrobbanás miatt romba dőlt egy háromszintes családi ház szerda este a dél-lengyelországi, Szilézia vajdaságbeli Szczyrk síközpontban, a mentők négy felnőtt és négy gyermek holttestét emelték ki a romok közül.

A házban feltételezések szerint éppen nyolcan tartózkodhattak a detonáció idején.
Jaroslaw Wieczorek sziléziai vajda közlése szerint több százan vesznek részt a mentőakcióban: tűzoltók, rendőrök, önkéntesek, egészségügyi dolgozók. Az éjszaka folyamán nehéz gépek használata nélkül, gyakorlatilag kézzel kutatták a romhalmazt.

A vajda elmondta: a romokat még végigkutatják, hogy megbizonyosodjanak róla, a robbanás idején más személy nem tartózkodott a házban. Wieczorek nem tartotta valószínűnek, hogy találnának élő embert a romok között. Helyszíni beszámolók szerint a robbanás következtében az épület szintjei egymásra omlottak, a vasbeton szerkezetű ház összepréselődött.

Jacek Kleszczewski vajdasági tűzoltóparancsnok csütörtök reggeli közlése szerint nem vethettek be keresőkutyákat a romok egy részének magas hőmérséklete miatt.

A lengyel gázszolgáltató társaságnak (PSG) a robbanás körülményeit vizsgáló bizottsága közleményében azt írta: a katasztrófát legnagyobb valószínűséggel az okozta, hogy a házban végzett munkálatok során átfúrták a gázvezetéket. Elindult az ügyészségi vizsgálat is.

Mateusz Morawiecki kormányfő korábban a Twitteren arról tájékoztatott, hogy folyamatos kapcsolatban van a sziléziai vajdával, és a mentőakcióba minden rendelkezésre álló erőt bevetnek.
Hasonló értelemben nyilatkozott Twitter-bejegyzésében Andrzej Duda elnök is. A tragédia helyszínére csütörtök délután megérkezik Jacek Sasin kormányfőhelyettes.

Tűzoltók dolgoznak a felrobbant családi ház romjainálForrás: MTI/PAP/Hanna Bardo