Macron megkezdte Von der Leyen trónfosztását

diplomacy Horizontal
French President Emmanuel Macron speaks during the inauguration of Centre Pompidou West Bund Museum in Shanghai on november 5, 2019. (Photo by HECTOR RETAMAL / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az új Bizottságról szóló európai parlamenti szavazás napján a Bloomberg hosszú elemzést közölt Emmanuel Macron francia elnök európai ambícióiról és nemzetközi terveiről. Nem valószínű, hogy az időzítés a véletlen műve lenne, a cikk tartalma és hangvétele nem hagy kétséget afelől, hogy a megrendelés egyenesen az Élysée-palotából érkezett. Lánczi Tamás politológus elemzése a V4NA nemzetközi hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

Az „Emmanuel Macron megtalálta az algoritmust, amivel átveheti az irányítást Európa felett" címet viselő írásban egy „titkos" csapatról írnak, amely Macron ötletgyáraként működik. A francia elnök segítői hónapokat töltöttek azzal, hogy kitalálják, Macron elképzelései közül melyek azok, amelyek a legjobban ki fogják verni a biztosítékot szövetségesei körében.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Hector Retamal

A Bloomberg egy a tanácsadók munkájára rálátó személyre hivatkozva arról ír, hogy a titkos csapat elsősorban három területen folytat kutatásokat: mivel lehet a legjobban felbosszantani Németországot; melyek a legköltséghatékonyabb ötletek; és mely témákkal tudja leghatásosabban felhívni magára a figyelmet Macron a nemzetközi porondon.

Olyan ügyek és javaslatok várható hatásait vizsgálják, mint a Unió további bővítésének leállítása, az útlevél nélküli, szabad utazás jogának korlátozása és a védelmi együttműködés. Mindezt teszik annak érdekében, hogy Marcon megerősítse pozícióját az Unió elsőszámú vezetőjeként.

A Bloomberg „elemzése" szerint Macron belefáradt abba, hogy Brüsszelt és az Angela Merkel vezette Németországot próbálja cselekvésre ösztökélni, ezért önálló akcióba kezdett. És való igaz, Macron az utóbbi időben olyan, uniós szinten elfojtani kívánt vitákat emelt napirendre, mint a migráció és az integráció kérdése, miközben új szövetségeket hoz létre és váratlan gesztusokat gyakorol, pár hónappal ezelőtt épp a magyar kormány irányába, amikor a francia nagykövetek előtt mondott beszédében kiemelte, hogy az Orbán Viktor vezette Magyarország élen jár az európai civilizáció megújításában.

Macron reálpolitikát csinál: hidakat éget fel, és közben új hidakat épít. Legújabb mesterterve három pillérre épül:

  1. Macron felgyorsítaná az uniós döntéshozást, és véget vetne az „aprócska, új keleti tagállamok" vétózgatásának. A francia elnök készen áll arra, hogy a bevándorlás kezelésében történő segítségnyújtás (értsd: betelepítési kvóta) feltételéhez kösse a schengeni övezet által biztosított szabad mozgás privilégiumát.
  2. Putyin nem ellenség többé, hanem potenciális partner. Macron úgy véli, hogy Moszkva bele fog fáradni a Pekinggel szembeni alárendelt szerepébe, és amikor ez megtörténik, Európának készen kell állnia, hogy magához vonzza Oroszországot. Éppen ezért Franciaország Pierre Vimont örökös francia nagykövet személyében különmegbízottat nevezett ki az EU és a Kreml közti kapcsolat újjáépítésére. Macron már kétszer fogadta Vlagyimir Putyin elnököt, a jövő hónapban pedig Putyin, Merkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Párizsban fognak tárgyalni az Ukrajna keleti részén folyó konfliktus lezárásáról.
  3. Párizs nem vár tovább Berlinre, mert Európának sokkterápiára van szüksége. „Macron szerint a világ bipolárissá válik, és azt akarja, hogy Európa alakítója legyen a játéknak, ne elszenvedője." – írja a lap a Német Marshall Alap párizsi irodájának igazgatójára, Martin Quencezre hivatkozva. Macron csapata úgy látja, hogy az Unió előtt álló kihívások – technológiai változás, migráció, éghajlatváltozás, bipolarizálódó geopolitika - túlságosan nagyok ahhoz, hogy az Európai Unió tovább élvezze a konszenzusos döntéshozás luxusát. A status quóhoz való ragaszkodás halálos lehet az EU számára.

A cikk üzenete világos: Berlin helyett Párizsban játsszák a zenét, amire Brüsszelben táncolnak. Macron a hónap elején a NATO kudarcairól adott provokatív értékelést („a NATO agyhalott"), most pedig a támadás második szakaszában az újonnan megalakuló Von der Leyen-bizottságnak üzente meg az Európai Unió újjáépítését célzó tervét.

Ha Macron továbbviszi a schengeni övezettel kapcsolatos „reformját", akkor a jövő év egy politikai atomrobbanással fog indulni az európai belpolitikában.

Lánczi Tamás, politológus