A migráció a legnagyobb biztonsági kihívás Európában, illetve az, hogy a Nyugat-Balkánra nem hárul kellő figyelem - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettes Pozsonyban ahol beszédet mondott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet éves miniszteri konferenciáján csütörtökön.

A miniszteri konferencián központi témaként az Európát érintő biztonsági kihívásokról szólt.

Magyar Levente kiemelte, hogy a Nyugat-Balkánon az ottani megoldatlan konfliktusok a múltban már nem egyszer olyan háborúkhoz vezettek, amelyeket az egész világ megszenvedett. Ezek a kiváltó okok, továbbra is fennállnak, mert a húsz évvel ezelőtti balkáni rendezés nem oldotta meg, csak elodázta ezek kezelését.Azzal, hogy az Európai Unió úgy döntött, hogy néhány tagállam miatt nem gyorsítja fel a nyugat-balkáni országok csatlakozását, egy történelmi hibát követett el mert ezáltal ezek a konfliktusok kiéleződhetnek akár a nem túl távoli jövőben is - mondta Magyar Levente.

Migránsok BoszniábanForrás: AFP/Elvis Barukcic

Az államtitkár azt is mondta, hogy az EBESZ - amelynek feladata az lenne, hogy őrködjön Európa biztonsága felett - nem végzi el ezt a feladatát.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a Nyugat-Balkánra jobban oda kellene figyelni, mivel a régióban olyan konfliktuspotenciál van, amely messzemenő biztonsági következményekkel járhat távoli országok számára is.

Ha a Nyugat-Balkánon, az EU határain probléma van - akkor az Európai Unión belül is probléma van - mondta Magyar Levente. Azt is mondta, hogy z EBESZ-nek az lenne a feladata, hogy ezeket a konfliktusokat megelőzze, de ez a munka nincs elvégezve.A szlovák EBESZ elnökség záróeseményének számító miniszteri konferencia Pozsonyban pénteken ér véget.