A boszniai parlament csütörtökön támogatta a háromtagú államelnökség javaslatát, hogy Zoran Tegeltija szerb politikus legyen az ország új miniszterelnöke.

Az új kormányfő személyéről tizenhárom hónappal a boszniai parlamenti választások után tudott egyezségre jutni a háromtagú államelnökség - közölte a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

A parlament azt követően szavazta meg Tegeltija kinevezését, hogy a politikus felolvasta tervezett programját, és ismertette kormányának összetételét.

Beszédében ígéretet tett arra, hogy a kormányának fő célja azon reformok meghozatala és véghezvitele lesz, amelyek elengedhetetlenül szükségesek Bosznia-Hercegovina európai integrációjához, és a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, valamint a Nemzetközi Valutaalappal történő tárgyalás folytatásához.

Azt mondta, hatékony munkára van szükség, hogy behozzák az elvesztegetett időt.

A közgazdász végzettségű Zoran Tegeltiját már egy évvel ezelőtt is kormányfőnek javasolta Milorad Dodik, a háromtagú elnökség szerb tagja, akkor azonban a bosnyák és a horvát társelnök még nem adott zöld jelzést megbízásának.

Az 58 éves Tegeltija - aki a Dodik vezette Független Szociáldemokraták Pártjának (SNSD) tagja - korábban a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság pénzügyminisztere volt.