Megszólalt Nadine Morano, a Republikánusok európai parlamenti képviselője, Nicolas Sarkozy egykori munkatársa és Orbán Viktor nagy tisztelője a december 5-i általános franciaországi sztrájkkal kapcsolatban. Üzenetében azt mondta, hogy Macron hagyja abba a francia emberekkel való folyamatos konfrontációt.

Twitteren tett közzé videóüzenetet Nadine Morano. Ebben elítéli Macron elnök felelőtlenségét a nyugdíjreformmal kapcsolatban,  amelynek szövege egyetlen kormányzati internetes oldalon sem érhető el.

A képviselő szerint Macron pont a karácsonyi készülődés idejére időzítette ezt a vitát, amely szerinte egy „fantom" nyugdíjreform, és senki sem ismeri a részleteit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányon belül teljesen ellentmondó nyilatkozatokat tesznek, teljes zűrzavar van, egyetlen pontos vagy végleges információ sem hangzott el a reformmal kapcsolatban. Arra is emlékeztetett, hogy a 2003-as és 2010-es nyugdíjreformok már megteremtették az egyensúlyt, nem kell tehát a franciáknak hazudni. Ehelyett inkább a demográfiai problémákkal kellene foglalkozni, amelyhez egy erős családpolitikára és a születések számának növekedésére lenne szükség. A videóban az is elhangzik, hogy csökkenteni kellene a munkaterheket, tenni kellene a jobb foglalkoztatásért, és csak progresszívan lehet a nyugdíjrendszerhez hozzányúlni. 

Morano külön kiemelte azokat az intézkedéseket, amelyek a családokat büntetik, miközben a családok komolyan hozzájárulnak a nyugdíjrendszer finanszírozásához.

Tüntetés Franciaországban december 5-énForrás: AFP/Thomas Samson

Szerinte továbbra is szükséges az úgynevezett különleges nyugdíjrendszerek reformját folytatni (azokat a rendszereket, ahol korkedvezménnyel, vagy magasabb nyugdíjjal lehet nyugdíjba menni, mint az átlag), mert ezek a rendszerek évente mintegy 8 milliárd euró deficitet eredményeznek. Külön kiemelte, hogy az Európai Unió más tagállamaiban rendes konzultációval, a szakszervezetek bevonásával és megfelelő idő biztosításával készítik elő a nyugdíjreformot, nem úgy, mint Franciaországban. 

Nadine Morano felszólította Macront, hogy állítsa le azt a totális zűrzavart, amit a javaslata idézett elő pont az év vége előtt, és vegye elő akkor a javaslatot, amikor világosak az elképzelések. Nadine Morano kiemelte, hogy megfelelő szociális párbeszédre van szükség, és akkor 2020-ban be lehet mutatni a nyugdíjreformra vonatkozó törvényt. Azt tanácsolta Macron elnöknek, hogy hagyja abba a francia emberekkel való folyamatos konfrontációt, mert csak árt, és rossz hatással van a franciákról és az országról kialakított képre.