Karácsonyra kiengedik a spanyol király sógorát a börtönből

2019.12.06. 12:40

A karácsonyi ünnepekre kiengedhetik a börtönből Inaki Urdangarint, a spanyol király sikkasztásért elítélt sógorát.

Inaki Urdangarin, az 54 éves egykori profi kézilabda-játékos és olimpikon másfél éve kezdte meg öt év tíz hónapos büntetésének letöltését, amelyet közpénz elsikkasztása, csalás, hűtlen kezelés és befolyással üzérkedés miatt szabott ki rá a spanyol legfelsőbb bíróság.

Mivel büntetésének negyede letelt, Urdangarin kérvényezhette, hogy egy hét eltávozást kapjon, amelyből a Brieva börtön igazgatósága négy napot engedélyezett számára. A döntést még a bíróságnak is jóvá kell hagynia.

Krisztina hercegnő és férje, Inaki UrdangarinForrás: AFP/Jaime Reina

A király sógora nem most először léphet ki a börtönből, ugyanis három hónapja önkéntes munkát végez egy egyházi szociális otthonban, ahol értelmi fogyatékkal élőkkel foglalkoznak.

A spanyol uralkodóház hírnevét megtépázó botrány 2011-ben robbant ki. Vádlott volt az ügyben Urdangarin felesége, Krisztina hercegnő is, akit végül felmentettek a kétrendbeli adócsalás vádja alól, de így is ő lett az első királyi családból, aki bírósági eljárásban a vádlottak padjára került.

A hét éven át húzódó ügyben szereplő 17 vádlott közül hetet talált bűnösnek a bíróság és kimondta: Urdangarin a Nóos nevű nonprofit alapítvány elnökeként 6,1 millió euró (több mint 1,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el üzlettársa, Diego Torres segítségével.

Az alapítvány többek között egy Aizoon nevű fantomcéget felhasználva követte el a bűncselekményt, ennek 50 százalékos tulajdonosa volt a király nővére, Krisztina hercegnő és férje.