Hatalmas erejű gázrobbanás történt a kelet-szlovákiai Eperjesen egy 12 emeletes panelházban – számolt be róla a Szlovák Tűzoltóság a közösségi oldalán. A legfrissebb rendőrségi jelentés szerint legalább öt ember halt meg a robbanás következtében, a sérültek száma pedig megközelíti a 40-et. Szemtanúk arról számoltak be, hogy valaki kizuhant az egyik emeleti lakás erkélyéről. 

Az első jelentések szerint a panelház 9. és 12. emelete között történt a nagy erejű robbanás.

Leszakadt a lépcsőház, a tűzoltók szerint az épület bármelyik pillanatban összeomolhat.  

Hatalmas gázrobbanás történt pénteken 12.15-kor a kelet-szlovákiai EperjesenForrás: Szlovák Katasztrófavédelem(HZZ)

A helyszínre 60 hivatásos és 25 önkéntes tűzoltót, valamint 6 mentőegységet riasztottak. 

Tűzoltósági információk szerint többen is a törmelékek között rekedhettek, szemtanúk szerint egy lakó lezuhant az egyik erkélyről.

Több lakó is állítólag az épület tetejére menekültForrás: Szlovák Katasztrófavédelem (HZZ)

Szlovák sajtójelentések szerint 

többen az épület tetejére menekültek, ugyanakkor félő, hogy a ház bármikor összeomolhat. 

A helyszínre megérkezett Peter Pellegrini miniszterelnök, Denisa Saková belügyminiszter és Andrea Kalavská egészségügyi miniszter is.

A szlovák hatóságok próbálják távol tartani a bámészkodókat, ugyanis a szakemberek szerint nem kizárt, hogy további robbanások lesznek a lángoló épületbenForrás: MTI/AP/Szlovák Rendőrség/-

A környező utcákat is beterítették a törmelékek, megkezdték a környékbeli panelházak kiürítetését is. A mentést és az oltást nagyban nehezíti az erős szél, szemtanúk szerint emiatt a tűz tovább terjed az épület alsóbb szintjeire is. 

A szlovák rendőrség közösségi oldalán közzétett legfrissebb videofelvételén jól látszik, hogy a felső szinteken nagyon gyorsan terjed a tűz.

A szlovák tűzoltóság pénteken kora délután arról számolt be, hogy már a felső hat emeleten küzdenek a lángokkal, a panelház 9. szintjétől felfelé található valamennyi lakás kiégett.

Az eperjesi panelház felső három szintjén az összes lakás teljesen kiégettForrás: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan

Helyi sajtójelentések szerint a tetőszerkezet is beszakadt. 

Mivel a statikusok instabilnak, azaz életveszélyesnek minősítették a legfelső három emeletet, ezért elrendeltük, hogy az összes tűzoltó hagyja el a belső helyiségeket, tehát az oltást csak az emelődarukról folytathatják. Az épületből összesen 34 személyt evakuáltak, a panelházból eddig összesen 39 sérültet láttak el  – olvasható a Szlovák Katasztrófavédelem legfrissebb jelentésében.

Több mint 50 embert kellett átmenetileg elszállásolni egy közeli iskola tornatermébenForrás: MTI/AP/TASR/Frantisek Ivan

Éjszakai műszakból jöttem haza reggel, és a házunk mellett munkásokra lettem figyelmes, akik épp árkot ástak. A lépcsőházba érve gázszag csapott meg, ezért visszamentem a munkásokhoz, és figyelmeztettem őket. A munkások azt válaszolták, hogy ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. Az egyikük ugyan bejött velem a lépcsőházba, de közölte, hogy nem érez semmit. Ezután ledőltem aludni, és csak a hatalmas robbanásra ébredtem -  nyilatkozta a Korzár című napilapnak Silvia Hrebenárová, akit a tűzoltóknak emelődaruval sikerült kimenteniük az egyik 10. emeleti lakásból.

A városi ellenőrzik a szomszédos lakótömböket, mert az egyik lakásban elemlámpa fényét látták. A lakókat mindenáron evakuálniuk kell, az áramot a környező épületekben is kikapcsolták - írja az Új szó.

A helyszínre érkezett Peter Pellegrini kormányfő, Denisa Saková belügyminiszter, Andrea Kalavská egészségügyi miniszter, valamint Peter Gajdoš védelmi miniszter is.

Peter Pellegrini szerint az áldozatok száma még nőhet, a felsőbb szintek ugyanis még mindig lángokban állnak, a tűzoltóság számára hozzáférhetetlenek. A munkálatok reggelig fognak tartani.

Pellegrini kijelentette, hogy a kormány minden segítséget megad a tragédia érintettjeinek és Eperjes városának.

Az előzetes információk szerint a robbanást az okozhatta, hogy a liftakna megtelt gázzal.

Jaroslav Polacek, Kassa főpolgármestere felajánlotta segítségét Andrea Turčanovának, Eperjes polgármesterének. Szívesen szállást nyújt a városban azoknak az embereknek, akik a gázrobbanás miatt nem mehetnek haza – írta a közösségi oldalán.

„Egyperces csenddel adóztunk a tragédi áldozatainak emlékére a karácsonyi vásárban, a város főterén. A karácsonyfa fényei kialudtak, holnap reggel ragyognak fel újra" – írta a polgármester a posztban.