Nem indul jelöltként az elnökválasztáson Jeanine Ánez, Bolívia ideiglenes államfője - közölte csütörtökön az El Deber című helyi lap az elnöki hivatal vezetőjére hivatkozva.

A tájékoztatásból kiderült, hogy az átmeneti kormány nem fog támogatni egyetlenegy jelöltet sem, a választásokat követően pedig távozik a hatalomból.

Bolíviában az október 20-án tartott elnökválasztás első fordulója után a baloldali jelölt, Evo Morales, a latin-amerikai ország előző elnöke bejelentette, hogy megszerezte az újraválasztásához szükséges abszolút többséget, nincs is szükség második fordulóra. A dél-amerikai országban halálos áldozatokat is követelő tömegtüntetések kezdődtek. Legfőbb vetélytársa a választásokon, Carlos Mesa, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője bejelentette, hogy nem ismeri el Moralest győztesnek.

A csalás gyanúja miatt Morales, aki 2006 óta állt az ország élén, kénytelen volt lemondani, és elmenekült az országból.

Jeanine ÁnezForrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Marcelo Perez Del Carpio

Miután a parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát.

November végén a bolíviai parlament törvényt fogadott el arról, hogy törlik az október 20-i elnökválasztás eredményét és új elnökválasztásokat tartanak. Értesülések szerint erre március közepén kerülhet sor.