Egy szaúd-arábiai pilóta a floridai lövöldöző

2019.12.07. 07:35

Mohamed Száed Alsamráni alhadnagy három embert ölt meg, és többeket súlyosan megsebesített a floridai kiképzőközpont oktatási épületében pénteken.

Szalmán király, Szaúd-Arábia uralkodója személyesen hívta fel Donald Trump amerikai elnököt, hogy elítélje a floridai haditengerészeti támaszponton történt pénteki merényletet és együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjaival.

Az amerikai elnök tudatta azt is: "a szaúdi király elmondta, hogy az egész szaúdi népet felháborította a lövöldözés, és ez az ember (a feltételezett elkövető) semmiféle módon nem képviseli az amerikai népet szerető szaúdi nép érzéseit".

A lövöldözés a floridai Pensacolában lévő haditengerészeti támaszponton történt, a gyanúsított a szaúdi légierő ottani kiképzésen résztvevők egyik tagja volt. A férfi három embert agyonlőtt, nyolc személyt pedig megsebesített. Az elkövetőt a seriff helyettesei lőtték le tűzharcban. 

Sajtótájékoztatóján Ron DeSantis floridai kormányzó arról tájékoztatott, hogy az elkövető szaúdi állampolgár volt, és azon a továbbképző programon vett részt, amely régóta nyitva áll az Egyesült Államok szövetségesei számára. A kormányzó elmondta azt is, hogy számtalan kérdés vetődik fel az elkövető személyét illetően, és leszögezte, hogy Szaúd-Arábia kormányzatának - éppen azért, mert a lövöldöző szaúdi volt - "segítenie kell az áldozatok hozzátartozóin".

A merénylet után a szaúdi uralkodó nemcsak Donald Trumpot hívta fel telefonon, hanem közleményt is kiadott, amelyben "gyűlöletes bűncselekményként" ítélte el a merényletet, és egyben bejelentette, hogy a szaúdi biztonsági szolgálat munkatársai  máris együttműködnek amerikai partnereikkel,  hogy megpróbálják felderíteni a lövöldözés indokait, lehetséges okait. Mohamed Száed Alsamráni alhadnagy, kézifegyverrel lövöldözött a kiképzőközpont elméleti oktatási épületében.

Az elmúlt hetekben a szaúdi királyi haditengerészeti erők 18 haditengerészeti pilótája és 2 fős földi kiszolgáló személyzet érkezett továbbképzésre Pensacolába, amely Floridának az alabamai határhoz közel eső vidékén található. Amerikai sajtóinformációk szerint a továbbképzésre érkezőket, akik általában a szaúdi elit családjaiból kerülnek ki, mind a sivatagi királyságban, mind az Egyesült Államokban előzetesen  szigorú ellenőrző vizsgálatoknak vetették alá. 

A támaszponton több mint 16 ezer katona és több mint 7 ezer polgári személy dolgozik.