Péntek délben súlyos gázrobbanás történt egy 12 emeletes lakóház felső részében a kelet-szlovákiai Eperjesen. Az épület katasztrofális állapotban van; bármikor összeomolhat. A szombat reggeli friss hírek még arról szóltak, hogy a robbanásban öt ember halt meg, kilencen súlyosan megsérültek, hat emberről pedig semmit sem tudnak, de ők valószínűleg a romok alatt rekedtek. A szlovák rendőrség a közösségi oldalán azt írja, egyelőre nem hoznak nyilvánosságra több információt a halottak számáról. 

Friss: Az áldozatok száma mostanra hétre emelkedett 

- közölte Ján Goliás, az eperjesi tűzoltók szóvivője.

Ezzel szemben a szlovák rendőrség néhány órával korábban csak egy szűkszavú közleményt adott ki a közösségi oldalán, amelyben azt írják, egyelőre nem osztanak meg több információt az áldozatok számáról. Hivatalosan csak akkor jelentik be, miután mindenkit, akit most még eltűntként keresnek, megtaláltak.

"Minden lakást át kell kutatni, hogy véglegesíteni tudjuk az adatokat. Amíg ez nem történik meg, addig számolni kell azzal, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet- mondta Ján Goliás.

Korábban írtuk

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, aki pénteken délután személyesen látogatott el a tragédia helyszínére, úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok száma nagy valószínűséggel még nőni fog.

A robbanást követően a ház felső része lángokba borult, és rendőrségi szakértők szerint nem kizárt a lakótömb összeomlása sem. Az első vizsgálatok szerint a legfelső három emelet teljesen instabil, és nagyrészt leomlott a lépcsőház is. A tüzet csak a késő éjjeli órákban sikerült eloltania a helyszínen dolgozó több mint száz tűzoltónak és mentőnek. A mentési munkálatokba a szlovák hadsereg szakértői is bekapcsolódtak.

A ház lakói, több mint negyven család, az éjjelt ismerőseiknél, vagy a helyi iskolák kollégiumaiban töltötték. A szlovák elnöki hivatal közölte, hogy néhány család a Magas-Tátrában lévő államfői rezidenciában töltheti el a karácsonyi ünnepeket. Segítséget ígért a kormány és a helyi önkormányzat, amely külön bankszámlát hozott létre, ahová a pénzbeli támogatásokat lehet küldeni.

Szombaton kora reggel Eperjesen összeült a válságstáb, hogy meghatározza a további mentési feladatokat. A nap folyamán szakértők megvizsgálják a tömbház statikáját, amely alapul fog szolgálni a további lépésekhez. A tömbházzal szomszédos lakóházakban biztonsági okokból kikapcsolták a villanyt. 

A robbanás oka továbbra is ismeretlen. Az anyagi károk felmérése folyamatban van.